Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

To so letošnji nagrajenci občine Rogatec: spoštovanje tradiciji in skupnostnemu duhu


Na torkovi seji Občinskega sveta občine Rogatec, ki je potekala v občinskih prostorih, je beseda tekla o letošnji podelitvi občinskih priznanj občine. Na slavnostni seji ob občinskem prazniku, ki bo v soboto, 7. septembra, bodo podelili denarno nagrado, občinsko priznanje in plaketo ter naziv “častni občan”. 

Denarno nagrado občine Rogatec v višini 1500,00 EUR bo letos pripadlo Društvu upokojencev Rogatec za njihovo izjemno delo in prispevek k skupnosti. Omenjeno društvo je eno največjih v občini Rogatec, ki pa je v letošnjem letu praznovalo tudi 70 letnico delovanja. Kljub starejši starostni strukturi so člani zelo aktivni in se redno vključujejo v zanje izvedljive programe.

Priznanje občine Rogatec bodo podelili Dušanu Vuku, ki je predsednik Športnega društva Gamsi Žahenberc. Vuk je s predanostjo in lastnimi finančnimi in materialnimi sredstvi ob pomoči članov društva in sponzorjev, zgradil skakalnice različnih dolžin, ki je primerna za vsakodnevni trening in organizacijo tekmovanj. Njegovo delo ne prispeva le k športnemu razvoju, ampak tudi k promociji občine.

Plaketa občine Rogatec bo letos pripadla Gordani Drimel, direktorici Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah, svojo vlogo pa je začela opravljati oktobra 2016. Pred leti, ko se je pojavila možnost za enoto doma v Rogatcu, si je zelo prizadevala in je nase prevzela tudi odgovornost za izvedbo projekta, katerega je uspešno izpeljala. Dom je bil odprt v začetku leta 2024, omogoča bivanje 32 stanovalcem in nudi možnosti začasnih sprejemov ter dnevnega varstva.

Naziv častni občan občine Rogatec pa bo dobil Andrej Grobelnik, nadžupnik nadžupnije Rogatec.

Ob prihodu v Rogatec, leta 1983, se je moral g. Andrej Grobelnik soočiti z mnogimi izzivi, saj se je bilo potrebno lotiti temeljite obnove podružničnih cerkva ter zahtevnih gradbenih in restavratorskih del na župnijski cerkvi Sv. Jerneja in obnove župnijske cerkve Sv. Roka ob Sotli. Z njemu lastno vztrajnostjo so omenjeni objekti začeli dobivati novo podobo in so postali pravi biser med snovno kulturno dediščino naše občine. Za opravljeno delo mu je Slovensko konservatorsko društvo podelilo Steletovo priznanje za leto 2008.

Ob sakralnih objektih je bilo potrebno poskrbeti tudi za župnišče, kaplanijo in gospodarska poslopja. Del slednjih je bilo potrebno odstraniti. Nekatera pa so dobila novo namembnost. V župnišču je bil urejen arhiv, priročna knjižnica in spominska soba, v kateri se ohranja spomin na že davno pozabljene rojake. V nekdanji kaplaniji je nastala sodobna večnamenska učilnica, v pritličju pa hišna kapela in prostori za župnijsko Karitas.

Med naštetimi deli pa je bil gotovo največji izziv ponovna postavitev po vojni porušenega spominskega križa na Donački gori. Kljub naporom in zahtevnosti, je bilo delo uspešno opravljeno v letih 1991 – 1992.

Andrej Grobelnik je sodeloval tudi pri ohranjanju kulturne dediščine na občinski ravni (Muzej na prostem, kapele, križi) in pri snovanju identitete novonastale občine (občinski simboli, občinski praznik, ulični sistem).

Ob pastoralnem, karitativnem in obnovitvenem delu je vseskozi prijateljeval s knjigami. Poleg poklicne literature, ga je pritegnilo leposlovje, zgodovina in umetnostna zgodovina. Veliko pozornosti je namenil lokalni zgodovini. Nekatere izsledke je tudi objavil v knjigi Sopotnica življenja (2003), ki opisuje zgodovino župnij Rogatec in Sv. Rok ob Sotli. Za objavo pa pripravlja knjigo o rogaški rojakinji iz 13. stoletja, Zofiji Rogaški, bolj znani kot ustanoviteljici znamenitega ženskega dominikanskega samostana v Studenicah.

Reportažo tako s slavnostne seje občinskega sveta občine Rogatec, ki bo soboto, 7. septembra ob 17h, kot z veselice z ansamblom Aplavz, ki bo sledila, si boste lahko ogledali na Kozjansko.info