Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

To je razlog za zamudo pri izgradnji kolesarske steze, znano tudi, do kdaj še boste izgubljali čas na križišču v Podplatu


Odsek kolesarske steze med Mestinjem in Rogaško Slatino oz. proti Brezju bi moral biti končan že sredi poletja, a gradnja še vedno poteka. Predvsem pa rekonstrukcija križišča v Podplatu povzroča dolge kolone in jezi voznike, ki morajo čakati tudi takrat, ko se zaradi deževnega vremena dela ne izvajajo.

Zakaj zamuda, kdaj je zastavljen nov rok končanja projekta in kdaj bo promet v križišču na Podplatu ponovno gladko stekel, smo preverili pri Direkciji za ceste.

V sklopu gradnje kolesarske steze od Mestinja do Rogaške Slatine je bila potrebna tudi preureditev križišča v Podplatu, celoten projekt pa se bi naj končal že junija. Kljub temu dela še naprej potekajo, kar zaradi začasnega semaforja voznikom še posebej v prometnih konicah para živce, ko se nekaterim zaradi kolone potovalni čas podaljša tudi za več kot 15 minut. Še dodatno slabo voljo je pri voznikih povzročilo dejstvo, da začasnih semaforjev delavci niso umaknili tudi, ko po več dni del niso opravljali.

Križišče v Podplatu, kjer se trenutno odvijajo intenzivna dela.; vir: Google Street View

Marsikateri voznik je svojo slabo voljo izrazil na družabnih omrežjih, mi pa smo se zaradi tega z željo po odgovorih obrnili na Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo.

Kot so nam pojasnili, z deli niso mogli zaključiti do konca junija zaradi sanacije plazu na območju Rogaške Slatine, ki se je pojavil konec leta 2023 ter zaradi zahtevne tehnološke izvedbe del na nekaterih odsekih. Novi rok za zaključek projekta je 30. oktober.

In prav do konca del na projektu, torej do konca oktobra, bodo vozniki morali počakati, da se bo odstranil začasen semaforiziran režim vodenja prometa na križišču. Tam se namreč zamika os ceste iz smeri Pečice proti Rogaški Slatini in je potrebno prilagoditi vse tri krake na daljši razdalji. Prav tako se preurejajo vsi otoki znotraj križišča. Ob tem se vzporedno izvaja še menjava nekaterih komunalnih vodov in napeljave za semaforizacijo ter gradnja nove meteorne kanalizacije.

Kolona pred križiščem; vir foto: Dina, FB promet za Štajersko

To je razlog, zakaj semaforjev ne odstranijo, ko se dela ne izvajajo

Razumljivo je, da je pri tovrstnih projektih zaradi varnosti in učinkovitosti izvedbe del marsikdaj potrebno poseči po uvedbi začasnega režima prometa, ki je na križišču v Podplatu urejen s semaforji.

Mnogi vozniki pa so se po socialnih omrežjih spraševali, zakaj semaforjev ne odstranijo ob daljših obdobjih, ko se dela ne izvajajo, kot je bilo deževje v preteklih tednih. Z direkcije so nam to pojasnili z naslednjimi besedami: “V času padavin vedno ni možno odstraniti znakov, saj gradbišče znotraj zapore zaradi gradbenih jam ali jarkov pogosto ni prevozno oziroma varno za udeležence v prometu.

Vrednost projekta izgradnje kolesarske povezave Šentjur–Šmarje pri Jelšah–Rogaška
Slatina–Rogatec sicer znaša slabega 11,4 milijona evrov. Izvajalci del so VOC Celje, Kit-ak gradnje, in Kolektor CPG.

Tloris križišča; vir: DRSI

Preberite tudi:

Dolge kolone zaradi gradbišča na križišču v Podplatu parajo živce voznikom