Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tajfun gostil udeležence 5. mednarodne konference FETEC na Planini pri Sevnici (foto)

V Ljubljani se je minula dva dni odvijala 5. mednarodna konferenca o gozdarskem inženirstvu in tehnologijah (FETEC 2024): “Gozdarske tehnologije in sistemi za pridobivanje lesa za malopovršinsko gospodarjenje “. Konferenca se je odvila na Biotehniški fakulteti (UL). Soorganizatorja konference sta FETEC Platforma in IUFRO Divizija 3.01. Sponzor konference FETEC 2024 je Tajfun Planina d.o.o..

V sklopu konference so si udeleženci ogledali tudi podjetje Tajfun Planina, kjer so jim omogočili ogled proizvodnje in ogled demonstracije dela z njihovimi izdelki. 

Po prihodu na Planino pri Sevnici so udeležencem zaposleni podjetja najprej predstavili nekaj strojev, ki jih izdelujejo. Z nalaganjem hlodov so prikazali delovanje gozdarskega kamionskega dvigala LIV 130ZK, katerega je mogoče upravljati kar iz sedeža na samem dvigalu. Sledila je demonstracija merjenja hloda z digitalno elektronsko premerko Tajfun BOB 800, ki jo je mogoče povezati z mobilno aplikacijo. Dimenzije hloda se avtomatsko in brezžično izmerijo z gozdarsko premerko, aplikacija pa izračuna in pokaže vse potrebne informacije ter omogoča beleženje, urejanje in tiskanje pridobljenih podatkov.

Rezalno-cepilni stroj RCA PRO 500

Predstavili so tudi gozdarski vitel VIP PRO 90, ki ponuja samodejni vklop podajanja žične vrvi s potegom, kar preprečuje nekontrolirano razvijanje žične vrvi. Ko žično vrv pritrdimo na hlod, lahko nato kar s pritiskom na gumb na daljinskem upravljalniku brezžično aktiviramo vlečenje. Prav tako so prikazali delovanje rezalno-cepilnega stroja RCA PRO 500, s katerim lahko v povprečju procesiramo 14 kubičnih metrov lesa na uro. Na voljo za ogled je bila tudi gozdarska prikolica GAP s hidravličnim traktorskim dvigalom DOT 50ZK, ki omogoča učinkovito natovarjanje in premikanje lesa.

Za konec so prikazali še delovanje mobilne gozdarske žičnice MOZ 350GR, ki z dosegom 350 metrov omogoča prenašanje hlodov na težko dostopnih terenih.

Sledil še ogled proizvodnje

Po predstavitvi so se lahko obiskovalci s pomočjo simulatorja preizkusili v pobiranju in nalaganju hlodov, nato pa so se razvrstili v tri skupine in se odpravili na ogled prostorov proizvodnje.

Vodič jih je peljal do vsakega dela posebej in jim razložil, kaj se tam izdeluje. Tako so si ogledali lasersko rezanje železa, krivilne stroje, varjenje, peskalni stroj, barvanje, linijo montaže ter oddelek za struženje in rezkanje. Mnogo od teh opravil se opravlja robotsko, da s tem izboljšajo natančnost in učinkovitost izdelave. Nekatera dela pa še vseeno opravijo ročno, saj le na ta način lahko zagotovijo najvišjo kakovost svojih izdelkov.

Za konec je sledilo okusno slovensko kosilo, nato pa so se obiskovalci odpravili na planinski grad, kjer so dogodek zaključili s prijetnim druženjem.

 

O konferenci:

Namen:

Gozdarstvo igra ključno vlogo v ekosistemu, saj ohranja biotsko raznovrstnost, zagotavlja habitate, uravnava vodni krog in deluje kot ponor ogljika, kar pomaga ublažiti podnebne spremembe. Gozdne vire je treba upravljati v skladu z načeli trajnostnega in naravi prijaznega gospodarjenja, da bi zadostili potrebam sedanjih in prihodnjih generacij. Ta dva pristopa stremita k maksimiranju koristi gozdov in zmanjšanju okoljskih škod z uporabo sodobnih tehnik in tehnoloških orodij pri gozdarskih dejavnostih.

Posebej pomembno je, da se pri gozdarskih operacijah, ki proizvajajo lesene proizvode, uporablja koncept preciznega gozdarstva. V zadnjih desetletjih so napredne manjše gozdarske operacije, ki se uporabljajo v neindustrijskem in specifičnem gozdarstvu, zagotovile alternativne metode, ki so primerne za uporabo v skladu s konceptom preciznega gozdarstva. Manjša gozdarstva pomembno prispevajo k bioekonomiji z gozdarskimi podjetji, podeželskimi skupnostmi in zagotavljanjem več ekosistemskih storitev v mnogih regijah sveta. Stroji za manjša gozdarska gospodarstva imajo nizke začetne stroške in relativno nizke obratovalne stroške, hkrati pa so njihovi potencialni vplivi na okolje precej nižji v primerjavi z uporabo velikih strojev.

Cilj: Cilj konference je razpravljati o najnovejših znanstvenih in strokovnih raziskavah, povezanih s tehnologijami gozdarskih operacij in sistemi za manjša gozdna gospodarstva, z udeležbo mednarodno priznanih raziskovalcev, praktikov in ustreznih deležnikov.

Teme:

  • Načrtovanje, organizacija in izvajanje dejavnosti spravila in transporta v manjših gozdarskih sistemih.
  • Gozdarske operacije v zasebnih gozdovih.
  • Podjetja, ki temeljijo na manjšem gozdarstvu, v podeželskih skupnostih.
  • Stroji za manjše spravilo lesa.
  • Mehanizacija gozdarstva – trendi v manjših operacijah.
  • Ekonomska vzdržnost manjšega gozdarstva.
  • Izzivi bioenergije v manjšem gozdarstvu.
  • Varnost pri delu in ergonomija v gozdarskem inženirstvu.
  • Ocena škode na sestojih in vplivov na tla pri manjšem spravilu lesa.
  • Uporaba pametnega gozdarstva (GIS, IKT, IoT itd.) v manjših gozdarskih operacijah.
  • Uporaba podatkov daljinskega zaznavanja (UAV, LiDAR itd.) in strojnega učenja v manjšem gozdarstvu.
  • Gozdne ceste in infrastruktura v manjšem.

Povzetek konference in njen organizacijski in znanstveni odbor si lahko ogledate TUKAJ.