Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Srečali so se župani, ki so na položaju od začetka lokalne samouprave


Letos mineva 30 let od uveljavitve lokalne samouprave v Republiki Sloveniji. Na povabilo župana občine Rogaška Slatina, mag. Branka Kidriča, so se v Rogaški Slatini sestali župani, ki so na čelu občin od leta 1994. Teče jim torej že osmi mandat!

Srečanja so se udeležili Franc Mužič, župan občine Brda, Franc Šlihthuber, župan občine Gornji Petrovci, Franc Čebulj, župan občine Cerklje na Gorenjskem in Martin Mikolič, župan občine Rogatec. Zaradi obveznosti se srečanja ni mogel udeležiti Matjaž Švagan, župan občine Zagorje ob Savi.

Kot so zapisali v sporočilu s slatinske občinske uprave so si župani v pogovoru izmenjali mnenja in izkušnje dela v občinah ter nasploh na področju lokalne samouprave v preteklih 30 letih. Še posebej so pokomentirali trenutno stanje občin ter njihovo financiranje. Izpostavili so določene ključne obveznosti občin, za katere pa ne prejmejo dovolj sredstev skladno z Zakonom o financiranju občin. Beseda je tekla tudi o uvrščanju projektov v Dogovor za razvoj regij v različnih statističnih regijah Slovenije.

Dodajmo, da je bila pred časom v Sloveniji tudi razprava o omejitvi mandatov funkcionarjev, vendar ni bilo dovolj politične volje za njeno širšo uveljavitev. Omejitev števila mandatov npr. velja za funkcijo predsednika država, in sicer lahko nekdo opravi dva mandata, ki trajata po pet let.

Preberite tudi:

Pred vrati je odprtje 12 kilometrov dolge kolesarske steze Šentjur-Štore-Celje