Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rogatec dobiva bliskovito hiter internet: zaključena izgradnja hitrega optičnega omrežja


Na četrtkovi novinarski konferenci na Dvorcu Strmol v Rogatcu, so predstavili dokončanje projekta izgradnje ultra hitrega širokopasovnega omrežja na območju občine Rogatec.

Projekt, ki se je začel marca 2023, je v okviru zasebne investicije podjetja RUNE Enia uspešno zaključen avgusta 2024. 

Projekt RUNE je financiran s strani zasebnega sklada CEBF (Connecting Europe Broad band Fund), kar dokazuje, da gre za pomembno zasebno naložbo v infrastrukturo na podeželskih območjih. Namen te investicije je zagotoviti optično infrastrukturo, ki bo omogočila hitrejši internet ter boljši dostop do njega, kar je ključnega pomena za prebivalce v ruralnih okoljih.

Župan Občine Rogatec, Martin Mikolič nam je povedal, da so vsa zemeljska dela v okviru tega projekta zaupali lokalnemu izvajalcu, preostala dela, povezana z izgradnjo omrežja, pa so bila izvedena pod okriljem podjetja RUNE Enia.

Mag. Stojan Nikolič, direktor podjetja RUNE Enia d.o.o., je poudaril izjemen pomen projekta za lokalno prebivalstvo, saj bo nova optična infrastruktura omogočila prebivalcem dostop do stabilne in hitre internetne povezave, kar bo močno izboljšalo kakovost njihovega vsakdanjega življenja. Poudaril je tudi, da bo omrežje prineslo številne prednosti, kot so nemoteno delo na daljavo, hitrejši dostop do digitalnih storitev in boljša kakovost video vsebin. Poleg tega bo optična povezava pripomogla k večji konkurenčnosti lokalnih podjetij in olajšala dostop do digitalnih orodij.

Predstavitev projekta RUNE v Rogatcu (vir foto: Rogatec.si)

Strošek priključka na optično povezavo od 1. aprila 2024 znaša 250,00 EUR z DDV za fizične osebe, za pravne osebe pa 278,54 EUR z DDV. Možna je tudi opcija, da strošek krije izbrani ponudnik storitev, kar dodatno olajša finančno breme priključitve na optično omrežje.

Prvi uporabniki so se na omrežje že uspešno priključili, kar kaže na učinkovitost in hitrost izvedbe projekta. Tisti, ki bi želeli preveriti možnost priključitve svojega doma ali podjetja na omrežje, lahko to storijo na spletni strani podjetja RUNE, kjer je omogočeno tudi naročilo priključka.

Po besedah predstavnikov projekta RUNE je optično omrežje pomemben korak k digitalni enakopravnosti med urbanimi in podeželskimi območji.