Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prizme? Velikokrat edina prava oskrba vaših oči

Za vas odgovarja Janez Gobec, ustanovitelj in direktor, Optika-optometrija Gobec.

»Oči se mi solzijo, me pečejo, ko vozim avto predvsem v mraku in ponoči težje ocenim razdaljo do nasprotnega vozila, ko pridem domov pa sem nenormalno utrujena. Imam očala, ampak zdi se mi, da niso dobra. Večkrat se tudi težje zberem, boli me glava, včasih imam tudi bolečine v tilniku.« Tako pogosto potoži stranka, ki pride k nam na pregled ali po nasvet.

Te težave so povezane z motnjo vida, ki jo imenujemo kotna nepravovidnost ali heteroforija. Pri standardnem pregledu vida se takšna motnja vida običajno ne ugotovi, še posebej, če na te težave sami ne opozorimo. Zato je zelo pomembno, da si vzamete čas in poiščete pravega strokovnjaka, ki bo s t. i. prizmatičnim pregledom ugotovil, ali so vaše težave povezane s heteroforijo.

Kaj pa otroci?

So starši, ki ugotavljajo, da njihovi otroci pišejo postrani, pri branju izpuščajo črke, so manj uspešni pri fini motoriki, se izogibajo telovadbi posebej igram z žogo, kolesarjenju ali celo hoji po stopnicah. Otroci si manejo oči in tožijo, da jih oči bolijo.

Zato je priporočljivo, da se prizmatični pregledi izvajajo tudi pri otrocih. S korekcijo heteroforije običajno odpravimo zgoraj naštete težave, otroci bodo raje brali, pisali, hodili k telovadbi in imeli boljši uspeh v šoli. To pa je za pravilen razvoj otroka odločilno.

Kotna nepravovidnost ni bolezen, je motnja vida, ki jo lahko zelo uspešno popravimo.

Optimalen vid je možen samo, kadar v obeh očeh istočasno nastaneta enaki sliki, ki se na mrežnici združita v eno samo sliko. Da do tega ne pride, je vzrok v tem, da očesi v očesni votlini ne ležita popolnoma paralelno in ne fiksirata predmetov pod enakim kotom.

V tem primeru očesne mišice prevzamejo vlogo izravnave kotov gledanja. Kadar je ta motnja blaga, naše oči ne rabijo pomoči. Kadar pa je ta izravnava za očesne mišice prehuda obremenitev, jim moramo pri tem pomagati. Tako pri odraslih kot pri otrocih se močnejša heteroforija lahko pokaže v obliki dvojne slike, zamegljenega vida ali celo škiljenja, kar pa je vsekakor potrebno korigirati.

Zelo dobra novica je, da s posebnim prizmatičnim pregledom to motnjo odkrijemo, ustrezno reagiramo in s prizmatičnimi stekli tudi odpravimo.

Lahko sami ugotovimo, da naši koti gledanja niso ustrezni?

Kotne nepravovidnosti sami ne moremo ugotoviti. Smo eden redkih strokovnjakov v Sloveniji, ki imamo več desetletne izkušnje z ugotavljanjem heteroforije in izdelavo preciznih prizmatičnih očal. Pri pregledu si vzamemo dovolj časa, da sprostimo očesne mišice, saj morajo le-te sprejeti spremembo gledanja. Pri pregledu predvajamo testne znake za vsako oko posebej in s tem izmerimo kotno napako in določimo število prizem za vsako oko posebej. Na osnovi natančnih meritev izberemo ustrezna prizmatična stekla.

Zatem skupaj izberemo okvir, ki se vam bo lepo prilegal, bo izpolnil vaše potrebe in bo lep modni dodatek. Prizmatičnim steklom lahko dodamo dvojni antirefleksni sloj, ki še dodatno zaščiti vaše oči in preprečuje bleščanje.

So prizmatična očala škodljiva? Obstaja kakšna druga rešitev?

Prizmatična očala, ki so izdelana strokovno in na podlagi ustreznih meritev, ne morejo biti škodljiva. So zunanji vidni pripomoček, ki ne posega v naše telo, zelo učinkovito pa odpravi težave s kotno nepravovidnostjo.

Velika večina naših strank se na prizmatična očala hitro navadi in jih dobro sprejme, saj z njimi vidijo lažje in boljše in nimajo več težav. Nekateri za privajanje rabijo malo več časa, ampak  se izplača potruditi, saj zaenkrat druge možnosti, ki bi korigirala kotno nepravovidnost, ni. Korekcija heteroforije s kontaktnimi lečami ni možna, operacija pa pride v poštev samo v posebnih primerih.

Redne kontrole so zelo pomembne

Delovanje očesnih mišic se s s časom lahko spremeni. Zato si vzemite čas in vsaj enkrat letno preverite svoj vid. Pri otrocih naj bodo te kontrole vsaj na 6 mesecev, saj so zaradi rasti pri otrocih te spremembe prej vidne.

V Optiki Gobec bodo veseli vseh vaših vprašanj. Pričakujejo vas v Optiki Optometriji Gobec v poslovalnicah v Rogaški Slatini in v Termah Olimia, obiščete jih lahko tudi na spletni strani optika-gobec.si.

 

Naročena objava