Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Podaljšano poletje se končuje, prihaja fronta in z njo dež ter nevihte


Za nami je najtoplejši avgust na ravni države v zgodovini meritev, ko je odklon od povprečja za obdobje med letoma 1991 in 2020 znašal 3,3 stopinje Celzija. Vroče poletno vreme pa se je podaljšalo tudi v prve septembrske dni ter šolarje vabilo na popoldansko kopanje v lokalne bazene, ki so povečini podaljšali obratovanje. 

A s četrtkom, 5. avgustom je tega konec. Nad zahodnim Sredozemljem se namreč nahaja ciklonsko območje, s katerim je povezana oslabljena fronta, ki nas bo prešla tekom današnjega dne. Po nekaj sonca čez vikend nas bo dosegla še ena fronta.

Prav tako zaradi ciklona k nam po višinah preko južnih vetrov doteka nekoliko hladnejši zrak, kar bo rezultiralo v razvoj neviht, ki bodo tekom dneva v pasovih prešle večji del države, pišejo na Neurje.si. Prvi se prav ta hip pomika proti Slovenski in Hrvaški Istri, kjer veljajo nekoliko boljši pogoji za nastanek neurij.

Nevihte lahko spremljajo močan nevihtni piš, udari strel, nalivi ter tudi manjša toča, ki pa je manj verjetna. Tudi na jugu in v notranjosti države lahko nastanejo močnejše nevihte z nalivi.

Zaradi vsesplošne suše lahko tovrstni nalivi povzročijo težave z zemeljskimi plazovi.

Napoved meteo.si: Danes bo sprva povečini še pretežno jasno, nato bo oblačnost naraščala. Sredi dneva se bodo v zahodnih krajih začele pojavljati plohe in nevihte, ki se bodo popoldne širile proti osrednji Sloveniji.

Ponoči bodo padavine z nevihtami prehodno zajele večji del Slovenije in do jutra povečini ponehale. Do jutra bo burja postopno ponehala.

Jutri bo spremenljivo oblačno z občasno povečano oblačnostjo, nastajale bodo plohe in kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 21 do 27 °C.

Sledila bo sončna sobota, na vzhodu tudi nedelja, drugod pa bo v nedeljo oblačnost naraščala. Popoldne se bodo v zahodnih krajih pričele pojavljati padavine, ki se bodo zvečer pričele širiti proti vzhodu.

Za vikend bo nekoliko bolj stabilno. Od ponedeljka naprej bo več padavin zaradi sekundarnega ciklona nad Jadranom.