Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Po Turkih in Iračanki zdaj v Kunšperku še Sirci


Majhna vas v občini Bistrica ob Sotli na meji s Hrvaško očitno postaja popularno prehodno območje za množice nezakonitih migrantov na njihovi poti v “bogato Evropo”.

Potem ko so pred približno tremi tedni policisti v Kunšperku prestregli skupino Turkov in Iračanko, s Policijske uprave Celje danes sporočajo o novi zasačeni skupini ilegalcev.

V četrtek zjutraj so policisti V Kunšperku izsledili 15 državljanov Sirije, ki so na nedovoljen način vstopili v Slovenijo. Postopki z njimi še potekajo.

Podatkov za avgust še ni, do julija letos pa je v Slovenijo ilegalno vstopilo kar 8.781 Sircev, kar je preko desetkrat več kot leto poprej. Letos je med ilegalci denimo manj Pakistancev in Maročanov.

Kadar jih prestrežejo, ilegalci praviloma podajo namero za vložitev prošnje za mednarodno zaščito. To jim omogoči, da jih namestijo v azilni dom, kjer nato izkoristijo prosto gibanje in “pobegnejo” naprej v ciljne države. Letos je bilo izraženih 24.805 namer podaje prošenj za mednarodno zaščito, vseh prestreženih nedovoljenih vstopov v državo pa približno tisoč več,  25.786.

Dejansko vloženih prošenj za mednarodno zaščito je bilo v Sloveniji leta 2022 6.787, odobrenih pa 203. Nizko število odobrenih glede na vložene je tudi posledica tega, da številni prosilci za azil med postopkom Slovenijo zapustijo, oz. jih več ne morejo najti.

Vseeno pa ima le-to  za našo državo posledice. Kot poroča nemški časnik Bild, tamkajšnja vlada zaradi naraščanja težav z nezakonitimi migracijami razmišlja v smeri, da bi vse prestrežene migrante na meji vrnili v države, kjer so bili prvič registrirani. Tiste, ki je policija prvič registrirala v Sloveniji oz. so tu zaprosili za mednarodno zaščito, bi Nemci torej vračali v našo državo.

Vir: SURS, podatki MNZ