Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Osnovnošolci pobirali jabolka v sadovnjaku Kozjanskega parka


Letos je kolekcijski sadovnjak Kozjanskega parka prvič rodil v izjemnem obilju. V začetku tedna so se pod krošnjami dreves, v sadovnjaku na Gradišču, kjer uspeva kar 125 različnih sort jablan in 60 sort hrušk, zbrali, da skupaj proslavimo to čudovito letino.

Utrinek s pobiranja jabolk; foto: Mojca Valenčak

Sadovnjak Kozjanskega parka, ki je registrirana genska banka, nosi dragoceno dediščino avtohtonih sort, katerih sadove so v ponedeljek okusili tudi otroci bližnje osnovne šole.

Pri dogodku so sodelovali učenci Osnovne šole Kozje. Otroci so pod vodstvom mentorice Lidije Čepin marljivo obirali jabolka, ki so jih ob zaključku odnesli v šolo za zdrav obrok, iz preostalega sadja pa bomo v parku pripravili svež sok, ki bo dobrodošla jesenska osvežitev v šolskih klopeh. Med pobiranjem so imeli otroci priložnost spoznati in okusiti nekaj tradicionalnih kozjanskih sort jabolk, ki jih danes skoraj ne najdemo več.

Med predstavitvijo poslanstva Kozjanskega parka; foto: Mojca Valenčak

Direktorica Kozjanskega parka, mag. Valerija Slemenšek in Adrijan Černelč, agronom, sta zbranim predstavila poslanstvo Kozjanskega parka in prizadevanja za ohranjanje travniških sadovnjakov, ki niso le vir sadja, temveč tudi izjemno bogato okolje za številne živalske in rastlinske vrste.

Kot je zapisala Mojca Valenčak iz Kozjanskega parka, je vse skupaj s prisotnostjo počastila tudi županja Občine Kozje Milenca Krajnc, ki že vrsto let stoji ob strani prizadevanjem Kozjanskega parka. Zaradi odličnega odziva in veselja, ki ga je dogodek prinesel, smo se odločili, da bo postala ta akcija tradicionalna – tako bomo še naprej obujali vezi med ljudmi, naravo in dediščino, ki jo ohranjamo za prihodnje generacije.

VTISI UČENCEV

Utrinek s pobiranja jabolk; foto: Mojca Valenčak

Najprej sem mislil, da bo pobiranje jabolk zaradi vročine naporno. A sem hitro ugotovil, da je pod krošnjami jablan prav prijetna senca. Opravljal sem najlažje delo, to je bilo tresenje jabolk. Poleg druženja s prijatelji mi je uspelo napolniti dva zaboja  jabolk. No, na koncu se mi je naredil žulj, a ni bilo hudo. Vredno se je bilo potruditi in si prislužiti najboljši sok na Kozjanskem.

Marcel Švajger, 9. r

S pobiranjem jabolk smo delavcem Kozjanskega parka prihranili čas, za nagrado pa dobili okusna, zdrava jabolka in jabolčni sok. Preživeli smo lep dan v naravi, se družili s sošolci, se zabavali, poklepetali z delavci Kozjanskega parka, se razgibali in naužili svežega zraka.

Klara Zimšek, 9. r.

Zelo mi je bilo všeč, ker sem se lahko družil s sošolci v naravi in ob tem naredil še nekaj koristnega. Vsi smo lahko izkusili, kako dolga pot je potrebna, preden pridejo zdrava jabolka in jabolčni sok na mizo. Izkušnjo bi še ponovil.

Jan Hladin, 8. r.