Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Občinska celostna prometna strategija za udoben in dostopen javni prostor v občini Šmarje pri Jelšah

Občina Šmarje pri Jelšah nadaljuje z izdelavo občinske celostne prometne strategije (OCPS), katere glavni cilj je izboljšanje kakovosti življenja občanov z zagotavljanjem varnosti, dostopnosti in trajnostne mobilnosti za vse. V skladu s sporočilom letošnjega Evropskega tedna mobilnosti “Udoben javni prostor – za vse” se strategija osredotoča na izboljšanje prometne infrastrukture ter na ustvarjanje prijetnega in enakopravno dostopnega javnega prostora za vse prebivalce in obiskovalce.

Kakovostno urejen javni prostor, ki ga podpirajo dobro načrtovani prometni sistemi, prinaša številne koristi: večja socialna pravičnost, večja varnost, zmanjšan hrup in boljša kakovost zraka. V občini Šmarje pri Jelšah bomo s strateškimi ukrepi, kot so spodbujanje hoje in kolesarjenja ter izboljšanje javnega potniškega prometa, prispevali k oblikovanju udobnega javnega prostora, kjer bodo lahko vsi prebivalci uživali v prijetnem okolju, ki bo podpiral njihove potrebe po mobilnosti in omogočal prehod na bolj trajnostne mobilnostne navade.

Prometna strategija bo v naslednjih sedmih letih prednostno obravnavala različna področja prometnega sistema.

Na področju hoje prioritete zajemajo spodbujanje hoje kot običajnega načina mobilnosti, izgradnjo in urejanje pešpoti v strnjenih naseljih, izboljšanje njihove opremljenosti ter promocijo hoje med otroki v vrtcih in šolah. Na področju kolesarjenja so prioritete usmerjene v spodbujanje kolesarjenja kot vsakodnevnega prevoza, izboljšanje infrastrukture za vsa naselja, povezovanje s turističnimi točkami, promocijo aktivne mobilnosti, ureditev kolesarnic na ključnih lokacijah in povečanje rabe koles za kratke poti. Prioritete na področju javnega potniškega prometa zajemajo spodbujanje širše uporabe javnega prevoza, povečanje števila poti do Celja ter usklajevanje voznih redov, povečanje rabe storitve Prostofer ter izboljšanje avtobusnih postajališč z dodajanjem nadstrešnic, klopi in prostorov za kolesa.

Na področju motoriziranega in mirujočega prometa predlagane prioritete vključujejo preusmeritev dela prometa, za uporabnike javnih storitev v občini pa bo urejeno parkiranje, prav tako pa bo poskrbljeno za parkirne možnosti za zaposlene pri večjih podjetjih v občini. Parkirišča bodo ozelenjena, kar bo pripomoglo k bolj prijetnemu okolju. Dobro zasnovan in urejen javni prostor omogoča dostopnost in udobno uporabo vsem prebivalcem in obiskovalcem ter upošteva načela trajnostnega razvoja. Poleg tega bodo uvedeni ukrepi za umirjanje prometa in izboljšanje varnosti na cestah.

Prioritete bodo opredeljene z ukrepi in podrobnim akcijskim načrtom, ki se bo pripravil v prihodnjih mesecih.

Občinska celostna prometna strategija bo tako skozi naslednja leta prispevala k razvoju prostora, kjer bo gibanje udobno, varno in trajnostno, s posebnim poudarkom na ustvarjanju javnih površin, ki so prijazne in dostopne vsem. S tem bomo pomembno prispevali k uresničevanju vizije Evropskega tedna mobilnosti in k boljšemu življenju vseh občanov.

Izdelava OCPS je sofinancirana s sredstvi Kohezijskega sklada v okviru javnega razpisa za sofinanciranje občinskih celostnih prometnih strategij, ki se izvaja v okviru Programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027 v Sloveniji, prednostne naloge 5 »Trajnostna (čez)regionalna mobilnost in povezljivost«, specifičnega cilja RSO 3.2 »Razvoj in krepitev trajnostne, pametne in intermodalne nacionalne, regionalne in lokalne mobilnosti, odporne proti podnebnim spremembam, vključno z boljšim dostopom do omrežja TEN-T in čezmejno mobilnostjo«.

Marjan Sternad, Tina Cvahte Ojsteršek, Fakulteta za logistiko

Naročnica objave: Občina Šmarje pri Jelšah