Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na šentjurskem pokopališču lahko sedaj raztrosite pepel pokojnika, ali ga pokopljete v žarni steni


Ker se vedno manj ljudi odloča za klasične pogrebe s krsto, so se v Šentjurju spustili v prenovo pokopališča, kjer se sedaj na novo nahajata žarna stena in prostor za raztros pepela. 

Upravljalec pokopališča, JKP Šentjur, je pred dnevi za obe novosti pridobil uporabno dovoljenje in zdaj se lahko odločite tako za pokop v žarni steni kot za raztros pepela na za to odmerjenem mestu.

V okviru obnove, ki je bila vredna dober milijon evrov, so uredili prostor za raztros pepela in žarno steno s 111 žarnimi celicami. V vsaki izmed njih je prostora za 4 ali 6 žar. Poleg tega so uredili še 49 parkirnih mest ob mrliški vežici ter obnovili 230 metrov dolgo cesto do pokopališča. Dela je izvajalo podjetje VOC Celje.

Novo dostopni vrsti pogreba bosta tudi cenejši. Če se cena klasičnega pogreba s krsto začne pri 1.300 evrov, bo pogreb z žarno steno stal okoli 1.000 evrov, osnoven pogreb z raztrosom pepela pa okoli 800 evrov.

Nova žarna stena na šentjurskem pokopališču
Klasičnih pogrebov s krsto vse manj

Da je investicija velikega pomena, kaže tudi statistika. V lanskem letu je bilo na šentjurskem pokopališču samo še 7% pogrebov s krsto, ostali pa so bili žarni. Za primerjavo, leta 2006 je bilo klasičnih pogrebov 18%.

Šentjursko pokopališče

Iz JKP Šentjur so nam sporočili, da vsako leto prejmejo nekaj želj za raztros pepela. Ker te možnosti na šentjurskem pokopališču do sedaj ni bilo, so bile pokojne osebe pokopane v sosednjih občinah. Pričakujejo, da bo sedaj ob uvedbi prostora za raztros pepela v Šentjurju takih pogrebov nekje od 5 do 7%.

Tudi za žarno steno se je izkazalo, da obstaja zanimanje, saj je nekaj celic na steni že rezerviranih. “S pridobljenim uporabnim dovoljenjem je žarno steno in prostor za raztros pepela že mogoče uporabljati, formalno pa bo predaja v uporabo konec septembra,” še pojasnjujejo na šentjurskem javnem komunalnem podjetju.

Prostor za raztros pepela
Na Kozjansko.info po novem objavljamo osmrtnice

Pred kratkim smo na Kozjansko.info uvedli objavo osmrtnic, ki je na voljo občanom občine Šentjur in drugih občin Kozjanskega in Obsotelja. Z objavo na Kozjansko.info lahko ovekovečite spomin na pokojnega; lahko jo vnesete preko našega spletnega obrazca ali jo naročite pri pogrebni službi.

Pregled osmrtnic in obrazec za objavo najdete na podstrani osmrtnic.