Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Likovnik, ki je poučeval 40 generacij Šentjurčanov, razstavlja ob življenjskem jubileju


Ob življenjskem jubileju so v v šentjurski Galeriji Zgornji trg odprli razstavo Iva Brodeja, ki je mnogim Šentjurčanom poznan kot učitelj “likovne”, v zadnjem obdobju pa je prepoznaven tudi v vlogi ata Kelta na rifniških Keltskih dnevih, prav tako pa je dolgoletni član Društva likovnih ustvarjalcev Rifnik, ki ga je pomagal tudi ustanoviti.

Sv. Jurij in zmaj, Ivo Brodej 2018; foto: Kozjansko.info

Razstavo je poimenoval z “Ohranjeni spomini”, ki so na ogled vse do 27. septembra. Brodej je v Šentjur prišel z obronkov Paškega Kozjaka v današnji občini Vojnik, saj se je po končani pedagoški akademiji zaposlil na Osnovni šoli Franja Malgaja, kjer je delal vse do upokojitve. Poznan je bil po svojem humorju in hkrati avtoriteti in se vtisnil v spomin številnim generacijam Šentjurčanov.

Spremno besedo k razstavnem katalogu je napisala Erna Ferjanič, kjer med drugim stoji:

Brodejeva krajinska motivika, ki jo velja opazovati in lahko se zgodi nekaj zanimivega; foto: Kozjansko.info

“Brodeja kot slikarja navdihuje narava v vseh svojih pojavnostih; ustavi se ob cvetu, občuduje drevo, navduši ga travnik, čez katerega zaveje veter, postoji pod cvetočo jablano in vdihuje njen medeni vonj, razmišlja o zapuščeni domačiji, okrog travnika je ograda in če se kot sprehajalec sprehodi čez travnik proti obronkom gozda, tam stoji hlev in senik, na nebu slikar gleda potovanje oblakov, usede se na breg potoka in lahko opazuje vodo ure in ure. Ker izhaja iz tega okolja, ta svet dobro pozna in ga občuduje. Pozna čas, ko so mojstri opravljali različne obrti, ker so te bile potrebne, danes pa so jih izrinile sodobne tehnologije in jih štejemo v etnografsko dediščino, tako nam predstavi kovača ki kuje.”

Knjiga vtisov; foto: Kozjansko.info

Na odprtju so skorajšnjega 70-letnika počastili člani DLU Rifnik in Športno umetniškega društva Rifnik, kjer je tudi častni član, za pesem pa so poskrbeli člani Moškega pevskega zbora Planina pri Sevnici.

Predsednica šentjurskih likovnikov, Mojca Sivka, je ob dejstvu, da je njen član doživel tovrsten dogodek zapisala: “Čudovit dogodek, ki nas ni pustil ravnodušnih, saj je naš Ivo oseba, za katero lahko z gotovostjo trdim, da je človek z veliko začetnico. V imenu DLU Rifnik se mu zahvaljujem za ves trud in potrpljenje. Ponosni smo, da se učimo od takega likovnega mojstra ter da mu lahko rečemo prijatelj. Vljudno vabim vse v Galerijo Zgornji trg Šentjur na ogled omenjene razstave, ki je brez pretiravanja vrhunska.”

Daljši pogovor s prostovoljcem občine Šentjur za leto 2022 je nastal tudi v produkciji Črnolica TV:

Galerija je odprta vsak delovnik med 9. in 16. uro, sicer pa po predhodnem dogovoru na šentjurskem TIC.