Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kozjan Brest Lenarčič najboljši na mednarodni olimpijadi iz umetne inteligence


Letošnji zlati maturant Šolskega centra Rogaška Slatina, najboljši srednješolski logik v državi ter nedavni zlati  z lingvistične olimpijade v Riu de Janeiru, je k svojim dosežkom vpisal nov izjemen uspeh. Bil je najuspešnejši med 90 udeleženci prve mednarodne olimpijade iz umetne inteligence. 

Od 8. do 12. septembra 2024 je v Riadu v Saudovi Arabiji potekala prva mednarodna olimpijada iz umetne inteligence. Brest Lenarčič, letošnji maturant Šolskega centra Rogaška Slatina, je zastopal slovenske barve kot del ekipe, ki se je na tekmovanje odpravila v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Brest Lenarčič; foto: ŠCRS

Prvi dan so tekmovalci iz 25 držav reševali teoretične naloge, ki so preverjale njihovo razumevanje konceptov umetne inteligence, drugi in tretji dan pa praktične izzive s področja finančne vključenosti v Afriki in napovedovanja odtisa ogljikovega dioksida.

Brest, sicer doma iz Kozjega, je med 90 tekmovalci iz vsega sveta osvojil absolutno prvo mesto, torej najvišje število točk in s tem zlato medaljo. Njegov uspeh je dopolnil Žan Pustoslemšek (Šolski center Ravne na Koroškem, Gimnazija Ravne na Koroškem), ki je osvojil bronasto medaljo.

Neposredno pred olimpijado iz umetne inteligence v Riadu se je Brest udeležil še 36. mednarodne računalniške olimpijade (The International Olympiad in Informatics – IOI 2024), ki je med 1. in 8. septembrom potekala v Aleksandriji v Egiptu.

Za Brestom je tako naravnost neverjeten zaključek srednješolskega izobraževanja, za kar mu na Šolskem centru Rogaška Slatina iskreno čestitajo in mu želimo veliko uspehov tudi v nadaljnjem življenju.