Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

FIFA denarno kaznovala NK Rogaška, ker je neprimerno ravnal s svojim igralcem


Arbitraža mednarodne nogometne zveze FIFA je v postopku, ki ga je zoper svoj zdaj že bivši klub NK Rogaška, sprožil hrvaški nogometaš Vice Miljanić, presodila v korist nogometaša in klubu naložila denarno kazen v višini nekaj več kot dvajset tisoč evrov, je javnosti sporočil sindikat profesionalnih nogometašev SPINS.

V sindikatu trdijo, da je bil takratni nogometaš slatinske ekipe žrtev mobinga in šikaniranja s strani vodstva NK Rogaška.

Spor med Miljanićem in Rogaško sega v sredino prejšnje sezone, ko je bil 26-letni hrvaški napadalec odstranjen iz članske ekipe in bil deležen ločene obravnave na treningih ter individualnih tekov okoli igrišča, medtem ko so ostali člani ekipe nemoteno izvajali naloge glavnega trenerja. Sindikat SPINS v tem prepoznava “mobing in šikaniranje”.

“Diskriminatoren in poniževalen odnos se je prenesel tudi izven igrišča, pri čemer je vodstvo kluba njemu in njegovim hrvaškim kolegom odvzelo brezplačna bivališča ter topel obrok, ki so ga bili deležni od začetka veljavnosti pogodb,” trdijo v SPINS-u ter dodajajo, da je kršitve igralec že takrat utemeljil s prijavo na Inšpektoratu za delo RS, od katere je zahteval, da se v sklopu inšpekcijskega postopka preveri tudi njegov delovno pravni status in ugotovi obstoj elementov delovnega razmerja. Nogometaš je sočasno sporna ravnanja vodstva kluba in grožnje prijavil tudi policiji.

Zaradi tovrstnega ravnanja in, kot je to razumel, grobih kršitev poogodbenih določil in neizpolnjevanja finančnih obveznosti, je Miljanić konec lanskega leta enostransko odstopil od pogodbe z Rogaško ter se odločil pravico iskati pri Mednarodni nogometni zvezi.

SPINS v izjavi za javnost: “Pooblaščeni odvetnik nogometaša je v obvestilu o prekinitvi pogodbe o profesionalnem igranju nogometa navedel, da je igralec kljub nasprotnim trditvam kluba, imel z le-tem sklenjeno delovno razmerje, kar dokazuje izpolnjevanje vseh obveznosti po pogodbi do oktobra 2023. A ob tem je potrebno poudariti, da je igralec vse finančne obveznosti prejemal s strani nepovezane (tretje) pravne osebe, kar pa je po veljavnih pravnih aktih v nogometu strogo prepovedano. Poraja se torej vprašanje, kako je lahko Nogometna zveza Slovenije spregledala oziroma sploh dovolila registracijo igralca s takšnim statusom?”

Arbitraža FIFE je zdaj presodila v njegovo korist in slatinskemu klubu naložila denarno kazen v višini nekaj več kot dvajset tisoč evrov.

NK Rogaška medtem s člansko ekipo nastopa v najnižjem nivoju tekmovanja, MNZ Celje, zapustil pa jo je tudi trofejni trener Oskar Drobne, ki je prevzel vodenje prvoligaške ekipe NK Mura.