Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Angelska nedelja na Planini pri Sevnici 2024 v znamenju starih obrti in domačih dobrot (foto, video)


Minulo sončno nedeljsko dopoldne je Planina pri Sevnici oživela s tradicijo in skupnostnim duhom. 45. angelska nedelja je privabila ogromno število obiskovalcev.

Vozovi, okrašeni s skrbno pripravljenimi prizori različnih faz gradnje, so pričarali vzdušje nekdanjih časov, medtem ko je domača glasba dodajala pridih pristnosti.

Obiskovalci so z zanimanjem spremljali povorko, se sprehajali med stojnicami lokalnih obrtnikov in uživali v okusih tradicionalnih “planinskih pršjač”, ki so privabile številne ljubitelje domačih dobrot.

V sklopu dogodka se je v dopoldanskem času odvila sveta maša v cerkvi Sv. Križa nato pa se je celotno dogajanje preselilo na Planino pri Sevnici, kjer je potekala povorka, na kateri so se predstavile vaške skupnosti in prikazale stare kmečke običaje in obrti.

“Angelska nedelja” je poseben dan v okviru slovenske katoliške tradicije, posvečen spominu na angele varuhe.

Angelska nedelja se v katoliških zemljah praznuje na 1. nedeljo v septembru. Tako je leta 1667 določil papež Klemen IX. Papež Klemen X. pa je praznik angelov varuhov leta 1670 uvedel za celotno Cerkev in ga nastavil znova na 2. oktober. V naših krajih pa tudi po drugih avstrijskih deželah so ga še naprej obhajali na prvo nedeljo v septembru.

Zdaj je god angelov varuhov v vsej zahodni Cerkvi 2. oktobra, naziv »angelska nedelja« pa se je ohranil do danes.

Letošnja tema povorke je bila gradnja hiše, kot je potekala pred nekaj desetletji. Vozovi, na katerih so prikazali različne faze, vse od kopanja temeljev, prekrivanja strehe ter do “likofa”, so poskrbeli tudi za domačo glasbeno spremljavo. Poleg povorke so bile na prizorišču postavljene stojnice okoliških obrtnikov, vse od čebelarjev ter lovcev do stojnic z lesenimi izdelki.

Na prireditvi niso manjkale tudi tradicionalne t. i. “planinske pršjače”, za katere so obiskovalci čakali v dolgih kolonah. Dogodka se je udeležil tudi župan občine Šentjur mag. Marko Diaci, ki je celotno dogajanje vseskozi navdušeno spremljal.

Planinska pršjača (foto: Kozjansko.info)

Že takoj na začetku Angelske nedelje se je zbralo ogromno ljudi, ki so z navdušenjem spremljali povorko ter njeno dogajanje, sprehajali pa so se tudi med stojnicami in si kupili doma izdelan spominek.

Dan so popolno zaokrožili Ansambel Pik iz Šentjurja ter Dejan Vunjak z Brendijevimi barabami.

Oglejte si fotogalerijo in video: