Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

5. Šmargo pohod: Odkrivanje južnih lepot Šmarja pri Jelšah (foto, video)


V soboto se je v Šmarju pri Jelšah odvijal 5. Šmargo pohod, ki ga je organiziral Zavod za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah. Pohod, ki je združil ljubitelje narave, kulture in lokalne kulinarike, je udeležencem ponudil priložnost za raziskovanje južnega dela Krajevne skupnosti Šmarje pri Jelšah.

Med potjo so pohodniki obiskali številne znamenitosti, vključno s Skazovo hišo, Muzejem baroka, cerkvijo sv. Roka, Čarom vrta in Pavlovo hiško ob ribniku. Prav tako so uživali v degustaciji lokalnega piva iz Pivovarne Lipnik, se okrepčali z bogračem na Sedovški domačiji in dan zaključili pri Vinogradništvu Planinšek.

Skazova hiša z dobrotami društva Trta in Ajda

Pohodniki so se pred začetkom poti okrepčali z dobrotami društev Trta in Ajda, nato pa so obiskali Skazovo hišo, kjer je že leta 1850 delovala prva pošta v kraju.

Pohodniki pred začetkom pohoda uživajo v dobrotah društev Trta in Ajda. (Foto: David Valant)

V notranjosti hiše so si ogledali vežo, okrašeno z baročno-romantično poslikavo prizorov letnih časov ter upodobitvami slovenskih rodoljubov in pomembnih gostov tistega časa. Stalna razstava v Skazovi hiši prikazuje družbeni in kulturni napredek Šmarja pri Jelšah v drugi polovici 19. stoletja, kar je pohodnike popeljalo v bogato zgodovino kraja.

Notranjost Skazove hiše. (Foto: David Valant)
Baročne skulpture in Kalvarija: Pot v srce umetnosti in duhovnosti

Udeleženci pohoda so se zatem odpravili proti Kalvariji, še pred tem pa so se ustavili v Muzeju baroka, kjer je stalna razstava 43 originalnih, več kot 260 let starih lesenih skulptur iz kalvarijskih kapel.

Muzej baroka. (Foto: David Valant)

Skulpture so bile odstranjene iz svojih prvotnih kontekstov v kapelah, da lahko obiskovalci lažje doživijo njihovo umetniško vrednost. Pohodniška skupina se je nato po cikcakasti poti povzpela proti romarski cerkvi sv. Roka, a si sprva ogledala še čarobni vrt z razgledom.

Toskana sredi Šmarja

Zbrani so se pod strokovnim vodstvom Nade Vreže sprehodili po čarobnem vrtu, ki na trenutke spominja na Toskano, prav tako pa tudi na Provanso. Pohodniki so bili navdušeni ob ogledu čarov, ki jih vrt ponuja, ob tem pa so izvedeli tudi številne nove informacije.

Pohodniki sredi čarobnega vrta. (Foto: David Valant)

Gostiteljica je gostom pripravila tudi pokušino enodnevne lilije in pa osvežilni domači sok iz bezga oziroma rdeče bazilike.

Nada Vreže. (Foto: David Valant)
Kulturna dediščina in lokalni okusi pri cerkvi sv. Roka

Sledila je degustacija lokalnega piva Pivovarne Lipnik, nato pa ogled notranjosti cerkve sv. Roka, ki je bila zgrajena leta 1646.

Degustacija lokalnega piva Pivovarne Lipnik. (Foto: David Valant)

Legenda pravi, da sta leta 1645 dva domačina prinesla kugo iz Ptuja v Šmarje, katera je kratkem času pomorila več kot dvesto ljudi. Da bi se rešili te nadloge so na vzpetini nad Šmarjem sezidali kapelico. Bog je na priprošnjo Matere božje, sv. Roka in sv. Boštjana uslišal njihove molitve ter kugo pregnal iz dežele.

Notranjost cerkve sv. Roka. (Foto: David Valant)

Legenda se nadaljuje in pravi, da so verniki v zahvalo nanosili toliko darov, da so tam, kjer je bila kapelica, postavili čarobno lepo cerkev ter jo posvetili sv. Roku kot zavetniku in priprošnjiku zoper kugo.

Pavlova hiša ob ribniku: Skrivni biser za oddih

Za Pavlovo hišo ob ribniku marsikdo še ni slišal, tudi nekateri izmed domačinov ne. Gre za dokaj skrito lokacijo, ki pa nudi popolne pogoje za oddih in sprostitev ter čudovit pogled na zasebni ribnik.

Pohodniki pred Pavlovo hišo ob ribniku. (Foto: David Valant)

Pohodniki so se tako tam ustavili na krajšem premoru pred vzponom na Kamenik, ki velja za najvišjo točko KS Šmarje pri Jelšah (461 m).

Sedovška domačija in okusen bograč

Pot in vroči vremenski pogoji so seveda nekoliko izpraznili baterije udeležencev, ki pa so jih znova napolnili na Sedovški domačiji. Tam jih je namreč pričakal okusen bograč, ki ga je pripravil Jože Škorjanec, poznan tudi kot Moj mesar Jože.

Kosilo na Sedovški domačiji. (Foto: David Valant)

Sedovška domačija sicer predstavlja kulturni spomenik, edino tovrstno ohranjeno etnološko dediščino na Slovenskem. Sestavlja jo sedem objektov, danes pa je v zasebni lasti Mužerlinovih.

Zaključek pri Vinogradništvu Planinšek in slovo s kozarčkom vina

Pohod se je zaključil pri Vinogradništvu Planinšek, kjer je gospodar vinograda Mirko Planinšek, prejemnik številnih nagrad za svoja vina, s široko odprtimi rokami in bogatim naborom vin pričakal pohodnike.

Degustacija vina pri Vinogradništvu Planinšek. (Foto: David Valant)

Njegova vina so bila večkrat izbrana za Županovo vino Občine Šmarje pri Jelšah, kar je še dodatno poudarilo kakovost in tradicijo vinogradništva na tem območju. Po prijetnem druženju so se pohodniki s prevozom vrnili na izhodišče, polni lepih vtisov in novih zgodb.

Vinogradništvo Planinšek. (Foto: David Valant)

Udeleženci pohoda so se strinjali, da je bil 5. Šmargo pohod izjemna priložnost za spoznavanje kulturne in naravne dediščine Šmarja pri Jelšah ter za uživanje v okusih lokalne kulinarike.

Fotogalerija: David Valant