Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

31 županj in županov je v Rogaški Slatini odločilo, v kakšen razvoj bo vlagala Savinjska regija


Na svoji 5. redni seji se je v Aninem dvoru v Rogaški Slatini dobil Svet savinjske regije, ki ga sestavlja sestavlja 31 županj in županov občin v omenjeni regiji.

Na seji so potrdili 30 prioritetnih razvojnih projektov Savinjske regije, ki se bodo uvrstili v Dogovor za razvoj regije in bi se naj izvedli v finančni perspektivi 2021–2027.

Projekti se nanašajo na pet različnih področij: oskrba s pitno vodo, izgradnja kanalizacij nad 2000 populacijskih enot, nadaljevanje izgradnje daljinskih kolesarskih povezav, izgradnja podjetniških inkubatorjev ter projekti zelene infrastrukture.

Za večino projektov so prijaviteljice občine, za dva pa Regionalna razvojna agencija Savinjska, ki je nedavno v Celju dobila nove prostore. Vrednost projektov znaša 76,7 milijona evrov, pri čemer se pričakuje, da bi iz Evropskih skladov in državnega proračuna pridobili 55,6 milijona evrov. Preostanek bodo zagotovile občine.

Rok za oddajo projektov na Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je 30. oktober, z željo, da bi Dogovor za razvoj regije podpisali v začetku prihodnjega leta.

Svet regije je pooblastil tudi RRA Savinjska za koordinacijo izdelave Regionalnega prostorskega plana. S sklepom je predvideno, da bi 60 % sredstev zanj zagotovilo ministrstvo, 40 % pa občine.

Na koncu je predsednik Sveta Savinjske regije, župan mag. Branko Kidrič, vse prisotne povabil na ogled Stolpa Kristal, ki navdušuje širše regijsko in slovensko občestvo in katerega je že zgolj v treh mesecih do septembra obiskalo več ljudi od načrtovanih 35.000 za celotno leto.

Eden bolj izpostavljenih regijskih projektov, ki ga koordinira Razvojna agencija Savinjska, je kolesarska povezava Žalec – Rogatec. Del te, od Žalca do Celja, so odprli v petek, 12 kilometrski odsek od Celja do Šentjurja pa bodo slavnostno odprli naslednjo nedeljo. Pred tem so o nekaj podrobnostih spregovorili na novinarski konferenci:

Pred vrati je odprtje 12 kilometrov dolge kolesarske steze Šentjur-Štore-Celje

Gradi se tudi odsek kolesarske steze med Šmarjem in Rogaško Slatino, vendar pri gradnji, ki bi že morala biti končana, nastajajo zamude. Izvajalec tega odseka je sicer slatinsko gradbeno podjetje Kit-ak gradnje.