Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pred otvoritvijo gradu Podčetrtek: preverite, kako na grad in si oglejte, kako je na njem zapel župan Misja (foto, video)


Po desetletjih propadanja bodo v Podčetrtku v petek ob 16. uri otvorili prenovljene prostore gradu Podčetrtek, zgodovinskega dragulja njihove občine. S prvim septembrom bosta grajska kavarna in razgledna terasa ponovno odprti za vse obiskovalce, kar obljublja novo poglavje ključne točke kulturnega in turističnega razvoja regije.

V času otvoritve bo vladal poseben prometni režim z popolno zaporo javne občinske ceste, na grad pa se boste popeljali z avtobusom.

Foto: Borut Pihlar

Grad Podčetrtek, ki je svojo zadnjo večjo prenovo doživel davnega leta 1874, je leta prehajal iz rok v roke, pri čemer je izgubil velik del svoje nekdanje slave. Vendar pa se je z nakupom gradu s strani Občine Podčetrtek leta 2020 začela nova era, s čimer so občinske oblasti preprečile njegovo nadaljnje propadanje in omogočile, da ponovno zaživi.

V letu 2021 so začeli z obsežnimi obnovitvenimi deli in urejanjem okolice, ki so bila nujno potrebna za ohranitev arhitekturne vrednosti gradu. Danes z veseljem oznanjajo zaključek dveh ključnih projektov: “Grajska pot v destinaciji Podčetrtek” in “Doživetje grajskega razgleda”, ki sta bila sofinancirana s sredstvi državnih in evropskih skladov.

Popolna zapora javne občinske ceste
Sporočamo vam, da bo v petek, 30. avgusta 2024, ob 16.00 potekala slavnostna otvoritev dveh izjemnih projektov na gradu Podčetrtek.

V ta namen bo med 15.00 in 22.00 popolna zapora javne občinske ceste od trgovine Polje do OŠ Podčetrtek.

Promet bo potekal enosmerno od krožišča s fontano do gradu in nazaj do trgovine Polje. Parkiranje bo omogočeno pri železniški postaji Podčetrtek, na igrišču pri OŠ Podčetrtek in pri grajski kašči.

Za obiskovalce bo iz parkirišč do vzpona na grad organiziran avtobusni prevoz od 14.30 do 15.45 iz parkirišč do gradu. Za starejše in gibalno ovirane bomo uredili prevoz s kombijem od grajske kašče do gradu.

Kraj prinaša prenovljeni grad

Grad Podčetrtek je bil s projektom v delu temeljito obnovljen in programsko obogaten, kar je zagotovilo njegovo javno dostopnost. V okviru projekta so bili razviti štirje novi turistični produkti: interaktivno doživetje “Četrtkova sodba”, opazovalnica s premičnim interaktivnim zaslonom in odzivna AR opazovalnica ter dva potencialna turistična produkta (Grajska pojedina in Grajska poroka).

foto: Borut Pihlar
 Župan Misja: obnovo gradu si štejem v veliko čast
Župan Občine Podčetrtek Peter Misja je proaktivni pristopil k prenovi gradu (foto: Borut Pihlar)

Župan Peter Misja, katerega pogum, volja in zavzetost je botrovala temu, da so se na občini za nakup in obnovo gradu sploh odločili, zdaj, ko je obnovljen objekt tik pred otvoritvijo, pravi, da si sodelovanje in vodenje projekta na gradu šteje v veliko čast:

“Kljub temu, da imamo v občini Podčetrtek bogate izkušnje z realizacijo projektov, je že sam nakup propadajočih objektov: gradu, kašče, stare hiše, predstavljal veliko težavo. Vesel sem, da smo skupaj z obema projektoma sofinanciranih iz EU in države naredili velik premik pri ohranjanju kulturne dediščine in razvoju turizma,” pred petkovo otvoritvijo pravi župan Misja.

Župan se je ob tem pred petkovo otvoritvijo zahvalil pristojnima ministroma, državi, svojim sodelavcem, članom občinskega sveta in vsem, ki so pripomogli da kulturni objekti spet živijo.

Misja je veselje nad novo podčetrtško pridobitvijo izrazil tudi v pesmi, z Obsoteljskimi slavčki. Poglejte: