Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Po Kunšperku so se sprehajali Iračanka in Turki. Ne v turistične namene …


Na območju Policijske uprave Celje so včeraj prejeli 6 klicev s področja mejnih zadev in tujcev. Med drugim so obravnavali skupino tujih državljanov, ki že na prvi pogled niso zgledali kot turisti, ki si ogledujejo lepote Kozjanskega.

Kot poročajo v policijskem poročilu, so policisti v sredinih dopoldanskih urah v Kunšperku (občina Bistrica ob Sotli) izsledili 19 državljanov Turčije in eno Iračanko, ki so na nedovoljen način vstopili v Slovenijo. Vsi so zaprosili za mednarodno zaščito.

Turčija velja za razmeroma varno evro-azijsko državo, a ravno letos smo s kozjansko-obsoteljskega že nekajkrat poročali o zajetih turških ilegalcih, ki so jim tihotapske storitve neredko nudili Iračani ali pa Srbi.

Tudi državna statistika kaže, da se je število Turkov med ilegalci bistveno povečalo, čeprav splošno število prestreženih nezakonitih prestopov meje ni bistveno večje kot lansko leto.

Do 31. julija letos so policisti obravnavali 25.786 nedovoljenih vstopov v državo. V istem obdobju lanskega leta jih je bilo obravnavanih 26.856. Najpogosteje so bili obravnavani državljani Sirije, Afganistana in Turčije.

Je pa bistveno več prestreženih nezakonitih prehodov meje na območju PU Celje. Lani jih je do konca julija bilo 218, letos jih je 380. Kljub vsemu še vedno 83,2 odstotkov vseh nezakonitih prestopov meje obravnavajo na območju PU Novo mesto.