Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pestra sobota v Pristavi pri Mestinju: Gasilska veselica z ansamblom Unikat in tekmovanje v peki palačink (foto, video)


To soboto so v Pristavi pri Mestinju odmevali zvoki glasbe. Pred gasilskim domom so ob prazniku krajevne skupnosti člani Prostovoljnega gasilskega društva Pristava pri Mestinju pripravili gasilsko veselico.

Na severnem delu podčetrtške občine je bilo v soboto prav pestro. Najprej je krajevna skupnost praznovala svoj praznik, zvečer pa so člani PGD Pristava pri Mestinju pripravili še gasilsko veselico.

V okviru veselice se je odvilo gasilsko tekmovanje za memorial Darka Jeranka, njihovega bivšega poveljnika, ki se je leta 2006 smrtno ponesrečil. Na tekmovanju vsako leto nastopi okoli 15 ekip. Po tem je sledila zabava dolgo v noč, ki so jo spremljali zvoki živahne glasbe, za katero so poskrbeli člani ansambla Unikat. Gasilci organizatorskega društva so seveda poskrbeli tudi za dobro hrano in hladno pijačo, ni pa manjkal niti bogat srečelov.

Poskočna glasba je na plesišče zvabila marsikoga
Štirideset operativcev in še več mladine

Tekom veselice smo se pogovarjali s predsednikom Prostovoljnega gasilskega društva Pristava pri Mestinju Darkom Guzejem, ki nam je z veseljem povedal, da so zelo zadovoljni z obiskom letošnje veselice. Do devete ure zvečer se je pred gasilskim domom zbralo že mnogo ljudi, še več pa so jih pričakovali kasneje, ko se zabavat pride še mladina.

Priprava hrane

Gasilsko društvo sestavlja okoli 40 operativnih gasilcev, da se nam za prihodnost gasilstva ni treba bati, pa dokazuje število mladine, teh je kar 50. Trenutno razpolagajo s cisterno, dvema moštvenima voziloma in vozilom Iveco. Zadnjega bodo naslednje leto zamenjali s Scanio, katero bodo slavnostno prevzeli 14. avgusta 2025.

Če so v preteklih letih imeli gasilci mnogo dela z raznimi intervencijami, tudi z nudenjem pomoči po drugih delih države, je bilo letos do sedaj bolj mirno. Trenutno ne beležijo povečanega števila intervencij zaradi raznih vremenskih ujm, katerim smo bili priča v prejšnjih letih. Če bo tako ostalo, bodo gasilci iz Pristave pri Mestinju po oceni predsednika svojo pomoč nudili na okoli dvajsetih intervencijah.

Krajevni praznik v znamenju palačink

Pred gasilsko veselico je Krajevna skupnost Pristava pri Mestinju pripravila še prireditev ob krajevnemu prazniku. Letos so ob tej priložnosti pripravili Palačinkijado, kjer so se skupine s štirimi člani iz zaselkov na območju krajevne skupnosti pomerile v peki palačink.

Sodelovalo je pet ekip, in sicer Vidovica – Vonarje, Cmereška Gorca – Roginska Gorca, Pristava pri Mestinju, Nezbiše – Jerčin in Sveta Ema – Sodna vas. Za strokovno komisijo, ki je tekmovalce ocenjevala že tekom peke, so morali pripraviti dve palačinki, eno z nadevom in eno brez.

Vabljeni k ogledu videa in fotografij z veselice:

 

In še fotografije: