Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Otvoritev prenovljenega gradu Podčetrtek: Turistični biser poleg župana slavnostno odprla tudi ministra (foto, video)


Po več letih obnove se je na zadnji dan v avgustu odvila slavnostna otvoritev gradu Podčetrtek, ki so ga s svežim videzom in novimi vsebinami uradno odprli za javnost.

Ker je odprtje gradu po več letih obnove za občino izjemnega pomena, so pričakovali veliko obiskovalcev. Zato so sredi kraja poskrbeli za posebno prometno ureditev, obiskovalce pa je do grajske kašče prevažal avtobus, od koder so se po kratki grajski poti sprehodili do gradu.

Odprtje se je uradno pričelo s prihodom kočije, na kateri sta poleg župana Občine Podčetrtek Petra Misje sedela minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Oba sta po prihodu nagovorila navzoče. Minister Han je tekom svojega govora pohvalil razvoj kraja: “Prej je voditeljica rekla, da je danes zgodovinski dan za Podčetrtek. Jaz sem teh zgodovinskih dni tukaj že kar nekaj videl, kar se tiče investicij,” ministrica Vrečko pa je z naslednjimi besedami obujala njene spomine na grad: “Grad Podčetrtek je bil v mojem spominu vedno eden izmed tistih gradov v Sloveniji, katerega si z največjim veseljem pogledal s ceste, morda se tudi kdaj nanj povzpel.”

Župan Občine Podčetrtek Peter Misja je po odprtju gradu za naš medij povedal naslednjo misel: “Ponosen sem, da sem vodil ta projekt in upam, da bom še kakšnega, kajti mnogo projektov po občini si zasluži pozornost. Po tisočih letih smo iz ruševin gradu sestavili zgodbo, ki bo zagotovo izboljšala turizem v naši občini. Vem, da bomo s še kakim projektom na kulturnem področju dokazali, da znamo delati. Občina Podčetrtek ima v zadnjih letih zelo veliko projektov in lahko rečem, da gre razvoj izredno hitro.

Tekom dogodka se je župan s priznanji zahvalil posameznikom, ki so ogromno prispevali k realizaciji projekta.
V gradu muzej, gostilna in razgledna terasa

Po slavnostnih govorih in glasbeni popestritvi je sledil svečan prerez traku, nato pa so se pričeli ogledi gradu in atrakcij, ki jih ta ponuja. V prvem prostoru se nahaja manjši muzej, ki predstavi zgodovino kraja in gradu, obiskovalci pa si tam lahko ogledajo še srednjeveško sojenje in v njem sodelujejo. Nadstropje višje se nahaja gostilna ter poročna dvorana, grad pa vključuje tudi teraso, kjer se ob lepih dneh razgled razteza od Boča pa vse do hrvaškega Slijemena nad Zagrebom.

Razgled z grajske terase

V gradu, ki so ga začeli obnavljati leta 2021, se nahaja še več kot 60 sob, ki trenutno še niso urejene. Občina bo v prihodnjih letih nadaljevala z obnovo gradu, na mizi pa je tudi predlog ureditve prenočitvenih sob, za katerega bodo morda iskali zasebnega partnerja.

Ob tej priložnosti pa so otvorili tudi grajsko pot, po kateri se pride do gradu. Tudi to so v okviru ločenega projekta nedavno uredili. Tako obnovo gradu, kot tudi ureditev grajske poti je sofinancirala država.

Po uradnem delu otvoritve in ogledu gradu je sledilo prijetno druženje ob hrani in pijači, ki so ga popestrili člani ansambla Slovenski zvoki. Obnovljen grad sedaj ponosno stoji na hribu nad Podčetrtkom, kamor se bo v prihodnje odpravilo še mnogo turistov.

Grajska terasa je bila ob otvoritvi polna obiskovalcev.
Vabljeni k ogledu videa in fotografij z odprtja:

 

In še fotografije: