Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Od kod to poletje v Podčetrtek in Rogaško Slatino prihajajo tuji turisti


V Sloveniji so v juliju 80 % turističnih prenočitev ustvarili tuji turisti. Teh prenočitev je bilo 2,3 milijona, Slovenci so ustvarili 563 tisoč turističnih prenočitev, kar je 7 % manj kot julija lani. Če so pri slednjih najbolj priljubljeni Piran, Izola in Ankaran, so pri tujcih to Ljubljana, Piran in Bled.

Daleč najbolj turistično oblegana občina na območju Kozjanskega in Obsotelja je Podčetrtek. Tej sledi Rogaška Slatina, nato pa dolgo nič in potem vse ostale. Podčetrtek izstopa tudi po praktično enakovredni razporeditvi turistov med domačimi in tujimi: vsakih je polovica, medtem ko je tujcev v Rogaški Slatini me turisti kar 85 %.

Med tujimi turisti v Sloveniji prevladujejo Nemci, Čehi, Nizozemci, Belgijci in Avstrijci. In če so gostje Podčetrtka, z izjemo ali dvema, predvsem sosednji narodi, pa v Rogaški Slatini izstopajo turisti iz azijskih držav.

V občini Podčetrtek v juliju beležijo skoraj 50 tisoč turističnih prenočitev, medtem ko jih je v občini Rogaška Slatina več kot dvakrat manj, 20.587. Polovica turistov v Podčetrtku je Slovencev, med tujci pa je v juliju daleč največ prenočevalo Nizozemcev, takoj za njimi pa so Belgijci. Šele nato pridejo Hrvati, Italijani, Avstrijci in Srbi, ki jih je sicer na letni ravni v podčetrtškem turizmu največ.

V Rogaški Slatini v oči bode kategorija prenočitev turistov iz “drugih azijskih držav”, ki je denimo v Podčetrtku zanemarljiva. Prenočitev Azijcev je bilo v Rogaški Slatini skoraj 20 odstotkov (Kitajska, Japonska in J. Koreja so posebej kategorije in jih v Slatini ni, z izjemo 20 prenočitev Kitajcev). Sledijo Ukrajinci in Nemci, ki v Podčetrtku niso toliko zastopani.


Če pogledamo samo zabeležene prihode turistov v juliju, je teh bilo v Podčetrtku 11.853, v Rogaški Slatini pa 3.284. A dejstvo je, da ima Rogaška Slatina veliko dnevnih, nezabeleženih turistov, ki se pridejo predvsem povzpeti na stolp Kristal, katerega je, kot smo že poročali, samo v prvih dveh mesecih od majskega odprtja obiskalo več kot 20 tisoč ljudi. Po drugi strani pa tudi v Podčetrtku dnevni turisti prihajajo na kopanje v Aqualuno.

Kaj pa turisti v drugih kozjansko-obsoteljskih občinah?

Za občutek: v juliju letos je občina Šentjur zabeležila 804 turiste, občina Kozje 489 in občina Šmarje pri Jelšah 249. Med njimi prevladujejo Tujci, v Šentjurju predvsem Nemci, v Kozjem Hrvati in v Šmarju pri Jelšah Nizozemci.

V statistiki so zajeti prijavljeni turisti (ponavadi preko prenočitev) ne pa recimo dnevni turistični obiski, ki jih uradna statistika ne zazna.

Te in še druge statistike Kozjansko-Obsoteljske turistične sezone bomo na Kozjansko.info še objavljali. Za zdaj naj bo dovolj, če ste ga zgrešili, pa si preberite še članek o tem, koliko boste za zadnji avgustovski vikend v dvoje odšteli v hotelih v naši soseščini in drugod po Sloveniji. Če si ga boste seveda privoščili, ali pa tudi ne, in vas cene zanimajo zgolj iz “firbca”.

Zadnji avgustovski vikend v dvoje? To so cene hotelov v Rogaški, Podčetrtku, Portorožu, Piranu, Kranjski Gori …