Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako pod znamko “Slovenia Green” predstavljajo trajnostni turizem v Šmarju pri Jelšah


“Šmarje pri Jelšah, oaza narave, trajnostnega turizma in baročne dediščine: odkrijte skrivnosti baročnih kipov, prehodite slikovito romarsko pot in se preizkusite v footgolfu.”

S temi besedami Slovenia Green, konzorcij Zelena shema slovenskega turizma, domačim in tujim turistom promovira glavne turistične doživljaje v občini Šmarje pri Jelšah. 

“Zeleni”, “trajnostni”, “vzdržni”, “butični” … turizem: to so moderni izrazi, brez katerih dandanes ne mineva več nobena resna marketinška akcija, tudi, ali še posebej, na področju turizma.

V tej smeri gre tudi predstavitev Šmarja pri Jelšah na spletnem portalu Slovenia-green.si, ki deluje v okviru tako imenovane Zelene sheme slovenskega turizma, ki  “združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji.”

Zelena shema slovenskega turizma je nacionalno orodje za vpeljevanje trajnostnega turizma v poslovanje destinacij in turističnih podjetij, ki deluje pod krovno znamko SLOVENIA GREEN. Je certifikat kakovosti, s katerim označujemo izpolnjevanje širokega spektra zahtev na področju trajnostnega turizma.

In kako opišejo trajnostno turistično destinacijo Šmarje pri Jelšah? “V srcu Slovenije, obkroženo z vinogradi in slikovitimi hribovji, se nahaja Šmarje pri Jelšah – destinacija, kjer se trajnostni turizem prepleta z bogato kulturno dediščino, vrhunsko kulinariko ter doživetji v naravi. Tam vas bo pričakal pester vinsko-kulinarični turizem, kulturna in naravna dediščina ter umetnost, in aktivnosti na prostem.”

Od naštetega najprej pod naslovom Okusite lokalno tradicijo predstavijo “bogato tradicijo lokalnih vinogradnikov in njihovih vrhunskih vin navdušuje obiskovalce iz vsega sveta.” Sledi poziv: Raziščite baročno zapuščino, kjer med raziskovanjem bogate zgodovine in umetnosti Šmarja pri Jelšah navajajo Muzej baroka kot “enega najpomembnejših biserov tega območja.”

Zajem zaslona: https://www.slovenia-green.si

Naslov Povzpnite se na slovito kalvarijo že sam po sebi pove, da je naslednje doživetje romanje “po cikcakasti poti skozi 14 kapel križevega pota.”  “Bolj kot kateri koli drug spomenik se približuje ljudskemu čustvovanju in doživljanju poti trpljenja,” dodajajo.

Naslednji šmarski adut je sprehod po srednjeveškem trgu Lemberg z Rotovžem.” Kjer lahko spoznate “pestro in tisočletno zgodovino tega nekdaj slavnega kraja. Muzej na Rotovžu ohranja edinstveno zgodbo Lemberga, ki je nekoč veljal za eno najpomembnejših mest na Štajerskem.”

Predzadnji poziv je: Bodite aktivni z različnimi doživetji na prostem, pri čemer navajajo Footgolf, ki se igra na zelenicah okoli Jelšingrada, pa lokostrelstvo ali pa da se “podate na kolesarske in pohodniške poti, ki vas popeljejo skozi slikovite vinograde, gozdove in polja.”

Za konec vabijo še k obisku turistično informacijskega centra v Skazovi hiši, novi turistični vstopni točki, kjer zvedave obiskovalce čaka digitalna miza, “kjer lahko odkrijete vse znamenitosti, namestitve, aktivnosti in doživetja, ki jih ponuja Šmarje pri Jelšah.”

Naš komentar:
Čeprav Šmarje pri Jelšah ob slovitejših sosednjih turističnih destinacijah v Rogaški Slatini in Podčetrtku do nedavnega ni veljalo za turistično bolj opaženo občino, se to sčasoma, predvsem ob trdem delu za to pristojnih, spreminja.

Bistvo vsega je razpršeno naravno in kulturno dediščino teh krajev združiti, oziroma jo sestaviti v skupno zgodbo. Nekaj takšnega zadnje obdobje nastaja preko aktivnosti Zavoda za turizem, šport in mladino v Šmarju pri Jelšah in njihove interkativne in sodobno urejene Turistično informacijske točke.

In ko enkrat v članku kot je zgornji, potegnemo skupaj doživljajska izhodišča, ki jih občina Šmarje pri Jelšah ponuja, lahko ugotovimo, da tega sploh ni malo. Pa čeprav niso omenjeni prav vsi dragulji šmarske naravne in kulturne dediščine: izjemna Marijina cerkev na vinorodni Sladki Gori in prenavljajoči se dvorec Jelšingrad, če omenimo zgolj dva zaenkrat še skrita bisera šmarskih krajev.

Skriti biser šmarske kulturne in verske dediščine: Marijina cerkev na Sladki Gori (foto: Domen Kamplet, Kozjansko.info)

Kakorkoli, turistični potencial Šmarja pri Jelšah se počasi, a zagotovo sestavlja v resno zgodbo, ki lahko obogati in dopolnjuje doživljajsko izkušnjo sosednjega zdraviliškega turizma, ali pa sestavlja lastno, samostojno celoto. Bodisi v smislu romarskega turizma, ki so ga v triptihu tega tedna Sladka Gora-Tinsko-Sv. Rok nad Šmarjem obujali romarji od blizu in daleč. Bodisi na druge načine: ne nujno množične, pa zato bolj butične, trajnostne, zelene. Takšne torej, ki so, če so le pristni in ne zgolj puhljičasto marketinški, vse bolj v modi. 

Poglejte še:

Šmarska romarska triada: na veliki šmaren Štuhec (avdio), na Rokovo zaključek s Stresom