Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dijak ŠC Rogaška zlat na lingvistični olimpijadi v Riu de Janeiru


Konec leta smo poročali o uspehu dijaka Šolskega centra Rogaška Slatina, Bresta Lenarčiča, ki je zmagal na državnem tekmovanju iz logike, na katerem je dosegel prav vse točke.

Brest pa je zdaj dosegel uspeh na svetovni ravni, saj je na mednarodni lingvistični olimpijadi, ki se je včeraj zaključila v Braziliji, osvojil zlato medaljo.

Dijak ŠC Rogaška Slatina Brest Lenarčič z zlato medaljo ( vir foto :FB profil Simone Klemenčič)
Mednarodna lingvistična olimpijada je tekmovanje, kjer se dijaki iz celega sveta pomerijo v reševanju zapletenih jezikoslovnih problemov. Namen olimpijade je spodbujanje zanimanja za jezikoslovje, razvijanje analitičnega mišljenja in sposobnosti reševanja problemov.

Na mednarodni lingvistični olimpijadi, ki se je v torek zaključila v Riu de Janieru, je sodelovalo več kot 200 nadarjenih dijakov iz 40 držav. Dogodek je združil mlade lingviste iz različnih kulturnih in jezikovnih okolij, ki so se pomerili v analizi jezikovnih struktur, logičnih ugank in dekodiranju starodavnih pisav.  Ena izmed izstopajočih nalog je bila analiza slovničnega sistema redkega amazonskega jezika, ki je zahtevala pozorno opazovanje in prepoznavanje jezikovnih vzorcev.

V slovenski reprezentanci je tekmoval tudi donedavni gimnazijec Šolskega centra Rogaška Slatina, Brest Lenarčič, zlati maturant letnika, ki je to poletje zaključil šolanje na srednji stopnji. Brest se je izjemno izkazal in za najboljšo rešitev osvojil zlato medaljo.

Brest Lenarčič prejema zlato medaljo (vir foto :FB profil Simone Klemenčič)

Na Šolskem centru Rogaška Slatina so uspeh svojega (bivšega) dijaka počastili s FB objavami, čestitko  in zapisom “Ponovni do neba!”

Ekipno je Slovenija osvojila bronasto medaljo. Zlato je šlo Američanom, srebro pa Rusom, Kitajcem in Poljakom. Ob Sloveniji so bronasto odličje dobile še Indija in Velika Britanija.

Vir foto: FB profil Simone Klemenčič