Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

20. Šmarski kolesarski maraton privabil množico kolesarjev iz celotne Slovenije (foto, video)


Prva avgustovska nedelja je v Šmarju pri Jelšah postregla z jubilejnim 20. Šmarskim kolesarskim maratonom, ki je združil kolesarje iz vse Slovenije. Dogodek sta s pomočjo Občine Šmarje pri Jelšah soorganizirala Zavod za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah ter Športno društvo Šmarje, tudi letos pa je privabil lepo število udeležencev.

Kolesarski dan ni bil tekmovalne narave, primarnega pomena je bilo druženje in rekreiranje. Kolesarji so imeli na voljo dve različni trasi: daljšo, 66-kilometrsko, ter krajšo, 28-kilometrsko.

Prvi so se na pot podali udeleženci zahtevnejše trase, ki so svojo vožnjo pričeli z letečim startom po kolesarski stezi. V Belem so se nato priključili na cesto, kjer jih je spremljalo policijsko vozilo, ki je skrbelo za varnost vseh udeležencev.

Pred samim začetkom sta zbrane nagovorila direktor Zavoda za turizem, šport in mladino Gregor Krajnc in predsednik Športnega društva Šmarje Ruben Cerovšek.

“Dobrodošli na jubilejnem 20. Šmarskem kolesarskem maratonu. Hvala za udeležbo, hvala, ker nas vsa ta leta spremljate. Želim vam varno in srečno vožnjo,” je dejal Krajnc.

Start kolesarjev na daljši trasi:

66-kilometrska trasa je kolesarje popeljala skozi Pristavo pri Mestinju, Sodno vas, Podčetrtek, Golobinjek, Virštanj, Drensko rebro, Lesično, Lopaco, Gorico pri Slivnici, Čoklc, Sveti Štefan in Zibiko, preden so se vrnili nazaj na prizorišče letečega starta.

Profil 66 kilometrov dolge trase na 20. Šmarskem kolesarskem maratonu:
Profil trase. (Foto: Visit Šmarje)

Pol ure kasneje so se na pot podali udeleženci krajše trase, namenjene družinam, starejšim, otrokom in vsem tistim, ki so se želeli rekreirati, a jim je 66 kilometrov dolga pot predstavljala prevelik zalogaj. Kolesarji so si lahko dolžino poti prilagodili svojim zmožnostim, sicer pa je trasa do Podčetrtka in nazaj štela 28 kilometrov.

Start kolesarjev na krajši trasi:

“Bilo je vroče in napeto. Do Podčetrtka je šlo bolj počasi, ko pa se je pričel vzpon, pa je šlo bolj na nož,” je dejal eden izmed kolesarjev, ki so med prvimi prispeli v cilj.

Čeprav dogodek ni bil tekmovalne narave, so vsi sodelujoči prejeli medalje. Organizatorji so kljub vsemu razglasili najhitrejše tri kolesarje, najmlajšega, najstarejšo in najstarejšega ter največjo skupino.

Blaž Lupše. (Foto: David Valant)

Najhitreje je letošnjo 66-kilometrsko traso prevozil Blaž Lupše, ki je lani zasedel drugo mesto. Drugi je bil Rok Mavrin, tretji pa Igor Kopše. Boj za zmago se je odvijal v ciljni ravnini, kjer je v zaključnem šprintu največ moči pokazal član ekipe Šmarje Cycling Team.

Šmarje Cycling Team. (Foto: David Valant)

Šmarska zasedba je bila podobno kot lansko leto tudi letos najštevilčnejša, za kar je ponovno prejela pokal. Prejeli pa so ga tudi najmlajši kolesar Fran Smeh, najstarejši kolesar Pavle Berčon in najstarejša kolesarka Lidija Vastič.

Fran Smeh. (Foto: David Valant)

Mladi Fran bo letos dopolnil štiri leta, medtem ko je bila Lidija kar 77 let starejša, kar dokazuje, da je Šmarski kolesarski maraton primeren za vse generacije.

Lidija Vastič. (Foto: David Valant)

K uspešni organizaciji dogodka, na katerem je varnost na prvem mestu, je sodelovalo približno 50 prostovoljcev. Za vas pa smo pripravili tudi vpogled v športno dogajanje z bogato fotogalerijo.

Fotogalerija: David Valant