Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Znan datum odprtja kolesarske povezave Šentjur-Štore-Celje


Dolgo pričakovano uradno odprtje nove kolesarske povezave med Celjem in Šentjurjem, katere investitorica je Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI), bo 15. septembra. Gradnja se je sicer začela maja 2022.

Odsek v bližini celjskega mestnega središča; vir foto: MOC

Pospremljeno bo z dogodkom množičnega rekreativnega kolesarjenja in priložnostnim programom v vseh občinskih središčih na trasi povezave: v Celju, Štorah in Šentjurju, kjer bo kolesarka steza uradno predana namenu.

Dela na trasi še niso povsem končana. Trenutno izvajalci delajo na odseku od Teharske ceste do Zvodnega, pred zaključkom pa je gradnja Godčevega mostu pri štorski železarni.

Kolesarski most v Drago pri Štorah; vir foto: MOC

Pred kratkim je bil opravljen komisijski pregled trase, v prihodnjih mesecih je predvidena tudi pridobitev uporabnega dovoljenja.

Vrednost pogodbe za izvedbo gradbenih del je 8,8 milijonov evrov. DRSI ocenjuje, da se pogodbena vrednost, kljub priznanim podražitvam, ne bo bistveno spremenila. Gradnja kolesarske povezave je bila sofinancirana iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v vrednosti 2,7 mio evrov in Sklada za podnebne spremembe v vrednosti 2,7 mio evrov. Evropska sredstva so zagotovile: Mestna občina Celje, Občina Štore in Občina Šentjur z Dogovorom za razvoj Savinjske razvojne regije. Pri gradnji je sodelovala tudi Občina Štore, ki je iz občinskega proračuna sofinancirala gradnjo Godčevega mostu v vrednosti približno 280 tisoč evrov.

Celotna povezava Celje-Štore-Šentjur je dolga 11,6 kilometra in je v celoti asfaltirana. Pri tem je novogradnje za 8,6 kilometra.

Uradno odprtje z rekreativnim kolesarskim dogodkom
Odsek pri Prožinski vasi; vir foto: MOC

Regionalna razvojna agencija Savinjska, d. o. o. (RRA Savinjska), ki koordinira umeščanje kolesarskih povezav v Savinjski regiji, ter Mestna občina Celje, Občina Štore in Občina Šentjur ob uradnem odprtju nove kolesarke pripravljajo otvoritveni dogodek, z množičnim rekreativnim kolesarjenjem na trasi povezave. Dogodek bo v nedeljo, 15. septembra 2024, ob 10. uri.

Start rekreativnega kolesarjenja bo na parkirišču pri Zgodovinskem arhivu Celje, kjer bo krajši uvodni program. Sledila bo skupinska vožnja, pri Godčevem mostu v Štorah pa je predviden postanek s krajšim programom. Karavana bo potem pot nadaljevala proti Šentjurju, kjer bo zaključna slovesnost, z uradnim odprtjem nove kolesarske povezave in zabavno-glasbenim programom.

O podrobnostih glede gradnje oz. odprtja kolesarskih površin v bližini šentjurske železniške postaje in trostranega križišča glavne ceste Celje-Rogaška Slatina z odcepom za Podsredo oz. Planino, s strani Občine Šentjur, ki nam je posredovala zgornje informacije, nismo prejeli podrobnosti.