Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zaključek projekta Eurocreative Youth na gradu Podčetrtek: V ospredju kulturni turizem in prenova gradu


Na gradu Podčetrtek se je v včeraj odvil zaključni dogodek projekta Eurocreative youth, ob tem pa so si prisotni imeli možnost ogledati tudi kako je napredovala prenova gradu.

Projekt Eurocreative youth, ki ga koordinira univerza Jaume I de Castellon iz Španije, se je pričel septembra leta 2022. V njem sodelujejo predstavniki petih držav, in sicer Španije, Turčije, Poljske, Slovenije in Albanije. Našo državo predstavlja Razvojna agencija Sotla.

Predstavitev projekta

S projektom si želijo še posebej na podeželskih območjih, ki se soočajo z visoko stopnjo depopulacije ter gospodarsko in socialno depresijo, spodbuditi kulturni turizem, gospodarsko aktivnost in nove, kakovostne zaposlitve. Mlade s teh območij želijo opremiti s potrebnimi veščinami za prepoznavanje podjetniških priložnosti v kulturnem turizmu.

Tekom izvajanja projekta so sodelujoči izdali priročnik za mlade o kreativnosti v kulturnem turizmu, vzpostavili učno platformo in virtualno interaktivno mrežo ter pripravili smernice za priporočila o razvoju kulturnega turizma na podeželskih področjih.

Več o projektu najdete na www.eurocreativeyouth.eu. Spletna stran je dostopna tudi v slovenščini.
Razvojna agencija Sotla odprta za vse ideje

Anita Čebular z Razvojne agencije Sotla nam je tekom zaključnega dogodka povedala, da so s projektom želeli doseči predvsem to, da bi preprečili beg možganov. Ostajanje doma želijo spodbuditi s primernim izobraževanjem mladih, da bi znali prepoznati bogato kulturno dediščino in poslovne priložnosti, ki jih imamo v našem okolju.

Ob tem je Čebularjeva dodala naslednje: Naša dediščina in kreativni pristopi k njenemu upravljanju so ključni za ohranjanje kulturne identitete ter hkrati ustvarjajo edinstvene možnosti za gospodarski napredek. Zato vabimo vse mlade in podjetne posameznike, ki imajo kakšno »pravo idejo«, da obiščejo nas ali predstavnike lokalnih skupnosti, jim svoje projekte predstavijo in skušajo najti možnosti za realizacijo. Še vedno smo namreč prepričani, da so najboljše ideje običajno enostavne, imajo pa izjemen vpliv na širšo javnost.

Pogostitev po uradnemu delu dogodka
Bliža se odprtje gradu

Ker je grad Podčetrtek odličen primer lokalne dediščine, je po končani predstavitvi projekta župan Občine Podčetrtek Peter Misja predstavil potek obnovitvenih del gradu. Popeljal nas je skozi razne sobane stavbe, ki bodo po končani obnovi vsebovale raznoliko ponudbo. V eni izmed njih se bo nahajala restavracija, v drugi bo notranji prostor za izvedbo porok v primeru slabega vremena, zanimive atrakcije pa bodo tudi v ostalih.

Župan obiskovalcem razkazuje razgled s terase

V gradu bodo s pomočjo naprednih tehnologij umetne inteligence uprizorili sodišče, kjer se bo dogajalo sojenje, v katerem bodo lahko sodelovali tudi obiskovalci. Pot nas je vodila na teraso, s katere se razprostira čudovit razgled nad Podčetrtek in Kozjansko, pa vse do Sljemena nad Zagrebom.

Na gradu se obsežna dela izvajajo že več let, župan pa nam je namignil, da bodo vanj prvi obiskovalci lahko vstopili do konca avgusta. Dva in pol milijona evrov vreden projekt je v višini 1,6 milijona evrov sofinancirala Evropska unija.

V nadaljevanju si oglejte fotografije z dogodka