Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šentjurju kombinirana razstava brigadirjev in zgovornih lesenih skulptur


V šentjurski Galeriji Zgornji trg je do vključno 26. avgusta na ogled dvojna razstava. Pripravila sta jo Klub brigadirjev Mladinske delovne brigade Miloš Zidanšek Šentjur in Rafael Košec Tekavec.

Janez Kukovič in Rafael Košec Tekavc; vir foto: Klub brigadirjev Šentjur

Brigadirski del razstave je poimenovan z “Vdihnimo novo življenje” in je sestavljen iz fotografij iz različnih delovnih akcij, med drugim tudi iz odpravljanja lanskih poletnih poplav.

V začetku meseca so aktivisti KBMDBMZŠ v Šentvidu pri Planini odkrili spominsko ploščo v spomin na vsakoletne akcije, ki so jih skupaj s kolegi iz drugih krajev Slovenije in takratne Jugoslavije izvajali v namen razvoja Kozjanskega.

Utrinek z odprtja; foto: KBŠ

Mladinsko delovno brigado so v Šentjurju ustanovili leta 1977, delovala pa je do leta 1987. Šentjurski brigadirji so se ponovno povezali leta 2018 in od takrat vsako leto sodelujejo pri različnih akcijah.

Drugi del razstave je poimenovan “neUPORABNA umetnost”, in sicer gre za instalacijo lesenih predmetov izpod rok profesorja likovne vzgoje Rafaela Košca Tekavca. Nekdanji Bezovčan oz. Šentjurčan sedaj živi v Hočah, razstavljeni predmeti pa zlahka nagovorijo obiskovalce.

Rafael Košec Tekav ob postavljanju razstave; foto: KBŠ

O svojem delu je zapisal: “Moj umetniški izraz najlažje zaživi v lesenih izdelkih, ki poleg estetske vrednosti nosijo tudi praktični namen. Restavratorske izkušnje mi omogočajo natančno poznavanje različnih vrst lesa. Svoje kiparsko in grafično znanje uporabljam v čutenju oblike lesa in nastajajočih izdelkov, njihove trodimenzionalnosti, svetlobnih komponent in kontrastov. Kot kaligraf v svoje delo vnašam tudi red in disciplino.

Pri delu uporabljam različne vrste lesa: oreh, češnjo, jablano, slivo, … Večinoma je to les dreves, ki so živela med ljudmi in zato ima prav vsako drevo svojo zgodbo in te v mojih izdelkih živijo naprej.”

Oglejte si tudi video o njegovem delovanju:

Razstava je na ogled v času delovanja TIC Šentjur in po dogovoru.