Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Umrl je Kozjanec, zaslužen za popularizacijo šaha v naših krajih


V sredo je v 63. letu starosti umrl Marjan Drobne, šahist, mednarodni šahovski sodnik, organizator šahovskih tekmovanj in šahovski mentor.

Marjan je organiziral številna državna šahovska prvenstva in odprte mednarodne turnirje v Sloveniji. V zadnjih letih je bil najbolj znan po organizaciji mednarodnih turnirjev Portorož Open in lanskem prvenstvu zveze NATO v šahu.

Tekom svojega življenja je zelo veliko naredil za popularizacijo šaha na Kozjanskem. Bil je dolgoletni mentor šahovskega krožka na Osnovni šoli Kozje in v kraju organiziral številna šolska šahovska tekmovanja na regijskem in državnem nivoju. Njegovi učenci so dosegli vrsto odmevnih rezultatov.

Vodil mnogo šahovskih tekmovanj
Marjan na podelitvi letošnjega občinskega prvenstva; vir foto: ŠZ Kozje

Pod okriljem Športne zveze Kozje je vodil in sodil pet sezon ekipne Šahovske lige Kozjanskega in Obsotelja, v sodelovanju s šahovsko sekcijo Športnega društva Kozje pa sedem posamičnih šahovskih ciklov za Pokal Kozjega. Organiziral je tudi devet mednarodnih šahovskih turnirjev Kozjanskega in Obsotelja, zadnjega v letu 2023 v Bistrici ob Sotli, ter sodil na občinskih prvenstvih Občine Kozje.

V Športni zvezi Kozje so njemu v slovo zapisali še naslednje: “Marjan Drobne je bil pravi šahovski entuziast, ki je svoje življenje v veliki meri posvetil prav šahu, zato se ga je na Kozjanskem prijel vzdevek »doktor Šah«. V slovenskem šahovskem prostoru je za sabo pustil veliko vrzel, ki jo bo težko zapolniti.”

Pogreb bo v torek, 23. julija ob 16. uri na pokopališču na Prevorju.