Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Trgatev črnega ribeza


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 60 leti objavljen članek v Celjskem tedniku. Vabljeni k branju:

Trgatev črnega ribeza na Kozjanskem je mimo. »Kozjanski hmelj«, kakor mu sicer tudi pravijo, je ena izmed pomembnih kultur tega področja, saj ga imajo sedaj na ožjem Kozjanskem posajenega kar 106 hektarjev, to je 8 odstotkov vseh njivskih površin.

Ribez je letos posebno v višjih legah kljub občutni pozebi v času cvetenja dobro obrodili in so ga v dvajsetih dneh trgatve nabrali preko 100 ton. Pri tem je bilo letos rodnih le 50 hektarov površin. Za Kozjansko pomeni to vsekakor močan vir dohodkov, še zlasti v času, ko drugih dohodkov od kmetijstva ni. Tudi cena 200 dinarjev za kilogram je za pridelovalce rentabilna; ker pa so kmetovalci nasade dobro obdelovali, so donosi ribeza znesli tudi po 5.000 kilogramov na hektar. Menijo, da bi bila lahko cena glede na višje proizvodne stroške v prihodnjem letni še nekoliko višja.

Predvidevajo namreč obnovo nasadov in njih razširitev, ki naj bi po planu dosegla do leta 1970 celo trikrat toliko, kot znašajo sedanje površine.

Kot že dve leti nazaj, so tudi to pot ob pričetku trgatve priredili v Kozjem – tretjo- razstavo črnega ribeza v okrajnem merilu. Razstavo je priredil sadjarsko vinogradniški odbor s pomočjo kmetijske zadruge. Razstavili so grozdičje črnega in rdečega ribeza,, predelanega na družbenem in privatnem sektorju.

Razstavljene vzorce je ocenila strokovna komisija. Razdelili so tudi za 500 tisoč dinarjev nagrad; prve tri nagrade so prejeli razstavljavci – s področja Kozjega: Franc Simonišek, Andrej Turnšek in H. Facer. Ob tej priložnosti je bilo tudi zborovanje pridelovalcev črnega ribeza iz SR Slovenije in Hrvatske. Zborovanje je bilo nekakšen pregled dela v proizvodnji črnega ribeza; na njem so sprejeli važne sklepe za bodoče uspešno delo. Pokazala se je potreba, da bi ustanovili enotno pospeševalno in zaščitno službo v okraju.

Zborovanje je bilo strokovno na visoki ravni; predavali so najvidnejši strokovnjaki Slovenije: dr. France Adamič, inž. Marta Gosarjeva, inž. Mileva Kačeva in predsednica ocenjevalne komisije inž. Milica Oblak. Najbolj živahno so razpravljali o cenah ribeza.

Tretja razstava črnega ribeza v Kozjem je dosegla svoj namen in je toliko važnejša, ker postaja črni ribez vse bolj osnovna gospodarska panoga Kozjanskega.

F. V., Celjski tednik, 24. 7. 1964
*cena časopisa: 20 dinarjev