Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tekla sta pivo in žganje: festival Kotlar oživil grajsko kaščo v Podčetrtku (foto)


Podčetrtek je v petek gostil prvi Festival Kotlar, posvečen žganju in pivu, ki je bil organiziran na prenovljenem prostoru grajske kašče. Dogodek je pritegnil številne obiskovalce, ki so uživali v bogati ponudbi pijač, glasbenem programu in degustacijah.

Ideja za organizacijo festivala žganja in piva je prišla kot del prizadevanj za oživitev zgodovinskega objekta in privabljanje obiskovalcev. Festival je ponudil raznolike degustacije lokalnih žganj in piv, ob tem pa je potekal tudi bogat spremljevalni program, ki je vključeval glasbene nastope in predstavitve.

Ponudniki žganih pijač na festivalu Kotlar
Ponudniki žganih pijač na festivalu Kotlar
Pomen zgodovinske grajske kašče

Grajska kašča, zgrajena v 18. stoletju, je nekoč služila kot shramba za grofe Atems, kjer so hranili žito in druge pridelke, spodnji del pa je bil namenjen vinski kleti, ki so jo domačini imenovali “kašta”. V zadnjih desetletjih je bila kašča zapuščena, vmes pa je celo služila kot farma piščancev.

Po prevzemu lastništva Občine Podčetrtek je bila kašča deležna temeljite prenove. Zgornji del objekta je bil odstranjen, medtem ko je bil spodnji del, ohranjen in preurejen v prireditveni prostor. Boštjan Misja, direktor TIC-a Podčetrtek, je ob tej priložnosti poudaril: “To je prostor, ki ima zelo veliko potenciala. Občina je zgornji del kašče podrla, spodnji del pa se je ohranil in dobili smo en super prireditveni prostor.

Zunanjost grajske kašče

Priprave na dogodek so potekale ob podpori lokalne skupnosti. Dan pred dogodkom je na prizorišče prišlo tudi nekaj domačinov, ki so pomagali pri postavitvi in drugih opravilih. Nekateri od njih so v preteklosti tudi tukaj delali, je izpostavil Misja.

Na festivalu smo se pogovarjali tudi z obiskovalci, ki so dogodek ocenili kot zelo pozitiven. Poudarili so, da so navdušeni nad tem, da se v majhnem kraju, kot je Podčetrtek, organizirajo tako zanimivi dogodki. Mnogi so izpostavili, kako jih veseli, da je bila grajska kašča obnovljena in uporabljena za kulturne prireditve. Z navdušenjem so dejali, da se bodo podobnih dogodkov v prihodnje z veseljem udeleževali, saj prispevajo k oživljanju lokalne skupnosti in bogatijo kulturno ponudbo kraja.

Poleg festivala Kotlar se v grajski kašči obetajo tudi drugi kulturni in družabni dogodki. Občina Podčetrtek si prizadeva oživiti lokalno dediščino in pripeljati obiskovalce nazaj v te prostore, ki nosijo v sebi veliko nostalgije in spominov.

Grad Podčetrtek in grajska kašča postajata pomembni kulturni in turistični točki, kjer se preteklost srečuje s sodobnostjo. S tem dogodkom so organizatorji postavili trdne temelje za nadaljnji razvoj kulturnih in turističnih prireditev.

Vabljeni k ogledu fotogalerije.