Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarčani prenovili videz občinskih priznanj in nagrad, navdih našli v Jelšingradu (foto)


Ob nedavnem občinskem prazniku v Šmarju pri Jelšah so občinski nagrajenci že prejeli nova, oziroma prenovljena priznanja in nagrade.

Za oblikovanje listin za častnega občana, plaketo, priznanje in denarno nagrado so na občini izbrali štiri orientalske ornamente, ki krasijo jelšingrajske strope, dve arabeski in dva geometrijska vzorca.

Letos sicer mineva 600 let od prve omembe dvorca Jelše (kot “erlach”) v pisnih zgodovinskih virih.

Novi častni občan Alojz Tirgušek je prejel priznanje, katerega krasijo poslikave prepletajočih se arabesk iz mavrske dvorane v nadstropju dvorca.

Občinsko plaketo, ki sta ju prejela Društvo vinogradnikov in kletarjev Trta in Vokalna skupina Freya, krasi dekorativna geometrijska poslikava modro rumenih oktagonalnih polj iz mavrske sobe v pritličju dvorca.

Enak motiv je na posebej izdelanem kovancu v slogu starega zlata za prejemnike denarne nagrade, na hrbtni strani katerega je še napis, ki krasi vhodni portal dvorca: Z ljubeznijo sem ustvaril, z ljubeznijo te ohranjam. Prva prejemnica le-te je Župnijska Karitas Šmarje pri Jelšah.

Za oblikovanje posebnega občinskega priznanja, ki sta ju prejela Majda Jurše in Janko Strašek, pa sta bila navdih naslikana arabeska v modri barvi in štukiran geometrijski vzorec iz mavrske dvorane.

Foto: Damjan Regoršek, Matic Javornik

 

Motivi na stropih dvorca Jelšingrad (Foto: Damjan Regoršek, Matic Javornik)

 

Priznanja in nagrade je oblikovala Tina Čas, ki ji je uspelo prenesti dragocene podobe čudovitega dvorca na prestižne listine, s katerimi častimo delo, dosežke, odrekanja posameznikov, društev v času in prostoru.