Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurska jajca so neoporočna


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 25 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Ker so zaradi dioksinske afere v Belgiji tudi slovenski potrošniki začeli dvomiti v neoporečnost domačih kokoši in jajc ter govedi, so v kmetijskem podjetju Meja iz Šentjurja pripravili novinarsko konferenco, na kateri so ob pomoči neodvisnih strokovnjakov predstavili proizvodnjo na svojih farmah ter rezultate analiz, ki so bile opravljene v Italiji.

Meja, ki je drugi največji slovenski proizvajalec jajc, ima trenutno na farmi v Slivnici 170 tisoč kokoši, od tega 115 tisoč nesnic, ki na leto znesejo 30 milijonov jajc. Jože Pangerl, dr. vet. med., iz Veterinarskega zavoda Šentjur je zatrdil, da je farma ves čas pod strogim nadzorom. Strokovnjaki vsak dan opravijo dveurni veterinarskosanitarni pregled, enkrat na teden jemljejo vzorce jajc za bakteriološke preglede, dvakrat na leto pa za pregled vsebnosti težkih kovin. Vse dosedanje analize so pokazale, da so jajca, kokoši in tudi sam objekt neoporečni. Zelo strog nadzor vhodnih surovin in proizvodnje opravljajo tudi v ljubljanskem podjetju Emona-krmila, ki oskrbujejo Mejo s krmili. »Delamo po slovenskih predpisih, ki so dostikrat celo strožji od tistih, ki veljajo v Evropski uniji,« je poudaril komercialni direktor te največje slovenske mešalnice krmil Andrej Dobnik, »Republiški zavod za veterino vsak teden jemlje vzorce za analizo in rezultati doslej še nikoli niso bili sporni. Ko je izbruhnila dioksinska afera, smo vzorce iz vseh mešalnic takoj poslali v analizo v Italijo. Kot je znano, so bili vsi slovenski vzorci neoporečni.« Dobnik je dodal, da so vse afere v prehrambeni industriji posledica zlorab in nevestnega dela. »Slovenija v nobeno ni bila vpletena in upam, da v bodoče nihče tudi ne bo počel kaj takšnega,« je še poudaril.

V Meji skrbno nadzorujejo tudi prehrano govedi. Uporabljajo le doma pridelano krmo, le kakšnih pet odstotkov, ki je rastlinskega izvora in jo kupujejo v ajdovskem Mlinotestu. Vodja govedoreje Tomislav Rus je povedal, da zaradi dioksinske afere prodaja mesa ni padla. V Meji kupuje tudi McDonalds’, ki je pred kratkim zahteval pismeno potrdilo, da živine niso hranili s krmili iz Belgije. »Razvoj našega podjetja vidimo v naravni proizvodnji, ki je sicer nekoliko dražja, vendar so izdelki toliko bolj kakovostni,« je povedal direktor Meje Jože Fidler, »Nikoli nas niso povezovali z nobeno od afer, naše meso pa je cenjeno v večini držav Evropske unije. Naša država ima zelo stroge kriterije pri pridelavi hrane, zato priporočam Slovencem, naj ne nadomeščajo domačih izdelkov s tujimi.«

Janja Intihar, Novi tednik, 8. 7. 1999