Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Povratni boben BP3 in Tajfunov gozdarski vitel sta na Koroških strminah nerazdružljiva partnerja

Nenad Čmarec prihaja iz majhne doline Bistra Črna na Koroškem, ki se vije med precej strmim hribovjem, obdanim z gozdovi. Nič čudnega zato ni, da je prav gozdarstvo, natančneje sečnja in spravilo lesa, glavna dejavnost na njegovi kmetiji.

Tajfunova ekipa je z velikim veseljem obiskala Nenada na idilični kmetiji Knez in prisluhnila njegovi navdihujoči zgodbi. Je ljubeč oče in partner, obenem pa tudi predan gorski reševalec, ki nesebično rešuje življenja. Njegova strast do narave se izraža v poklicu gozdarja, kjer s predanostjo in odgovornostjo neguje gozdove.

Dejavnost kmetije je v večini samooskrbna. Pri njih je prav vse domače. Za lastne potrebe redijo živali – krave, ovce, kokoši in prašiče, z zelenjavo pa se oskrbijo na lastnem zelenjavnem vrtu in njivi. V lasti imajo še manjšo žago, na kateri prav tako zrežejo hlodovino le za lastne potrebe.

Dober glas seže v deveto vas!

Nenad je največ stikov s podjetjem Tajfun navezal na sejmih in Tajfunove izdelke uporablja že precej časa. Prizna, da ga je k nakupu Tajfunovih gozdarskih strojev spodbudila tudi odlična izkušnja njegovega soseda z znamko Tajfun. Za nakup prvega gozdarskega stroja – Tajfunovega gozdarskega vitla EGV 65 AHK sta se s partnerko odločila takoj po prevzemu kmetije. Po velikem vetrolomu, ki je pred približno tremi leti pustošil po Koroški, sta se začela zanimati tudi za povratni boben BP3, ki takrat v Sloveniji ni imel konkurence. Danes si Nenad dela v gozdu brez te dodatne pomoči sploh več ne zna predstavljati, saj povratni boben izdatno olajša vleko žične vrvi.


Odročna strma gorska gozdna pobočja zahtevajo zanesljivo gozdarsko opremo

Letna sečnja na Kmetiji Knez je približno 1000 kubikov. Pri manjših opravilih pomagajo vsi člani družine, večino gozdarskih del pa Nenad opravi kar sam. Gozdna opravila v njegovih gozdovih so zaradi izjemno težavnega terena zelo zahtevna in nevarna, zato zahtevajo zanesljivo in brezhibno gozdarsko opremo. Robustna izdelava Tajfunovih gozdarskih vitlov in enostavno vzdrževanje sta dodatni lastnosti, zaradi katerih je Nenad vzljubil znamko Tajfun.

Brezkompromisna usmerjenost v trajnostno delovanje

Že dejstvo, da so na kmetiji Knez skoraj povsem samooskrbni, poudarja njihovo izjemno usmerjenost v trajnostno delovanje na vseh področjih. Kljub temu, da jih velikokrat doletijo naravne ujme, kot sta vetrolom in snegolom, ter drevesa napada lubadar, si Nenad prizadeva čim manj posegati v naravo z vlakami, hkrati pa poskrbeti, da je njegov gozd venomer zdrav in urejen.

Vabimo vas k ogledu utrinkov z obiska v Nenadovih gozdovih, kjer izveste tudi več o tem, kako v praksi deluje Tajfunov povratni boben BP3 in kako dodatno olajša gozdarska opravila.

 

Naročena objava