Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pilštanjska Prangerjada postregla tudi z odkritjem spomenika kmečkim uporom


Turistično društvo Pilštanj je nedavno izpeljalo 27. Prangerjado. Ob tokratni izvedbi so na mestu nekdanjega prangerja odkrili kip v spomin na kmečkega upornika Pavleta Šterca in upore, ki so se zgodili pred 451 leti in so jih lani obeležili s Pilštanjsko puntarijo.

Ob tem so člani Kulturnega društva Lesično-Pilštanj zapeli pilštanjsko himno, kakor tudi legendarno Puntarsko. Na povorki skozi trg so se zbrali predstavniki 11 prangerskih krajev Slovenije.

Po ogledu sejemske ponudbe in fotografiranja pod trško lipo pa so lahko obiskovalci uživali v različnih igrah in plesih.

Utrinki z dogajanja; foto: Uroš Krivec

Na stojnicah so pobliže predstavili različne vsebine, tako ali drugače povezane s časom pred pol tisočletja ali sodobnostjo: kovač, tiskarna in prikaz tiska, srednjeveški šotor, vitezova in mušketirjeva orožarna, šola mečevanja za otroke, šola plesa za otroke, sramotilna klada, oprema za vklepanje, prikaz rokovanja s kanonom, Rubinov hlevček, zelišča, prehranski in različni rokodelski izdelki.

Še nekaj utrinkov s Prangerjade 2024; foto: Uroš Krivec

Kot nam je sporočila Andreja Kozmus, predsednica Turističnega društva Pilštanj, jim je na roko šlo tudi vreme, saj je prijeten vetrič hladil tako grajske kot tudi obiskovalce: “Trg je zaživel in upamo, da bo tako še kdaj v prihodnosti.”