Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Otroci v Kozjanskem parku sodelovali na dveh naravoslovnih taborih


V času poletnih počitnic v Kozjanskem parku med drugim organizirajo naravoslovne tabore in dnevne naravoslovne delavnice za osnovnošolske otroke. Letošnje poletje bodo skupaj izpeljali tri enotedenske tabore, dva pa sta že za udeleženci.

V Kozjanskem parku tudi sicer veliko pozornosti namenjajo izobraževanju in osveščanju mladih o naravi in pomenu ohranjanja biotske in geološke pestrosti za bodoče rodove.

Po njihovem dolge poletne počitnice ponujajo odlično priložnost, da otroci čim več časa preživijo v naravi, jo spoznavajo in občutijo na najrazličnejše načine. Nadvse pomembno za prihodnost varovanja narave je, da mladi, ki bodo nekoč opravljali najrazličnejše službe in sprejemali določene manj in bolj pomembne odločitve, pridobijo pozitiven odnos in odgovornost do narave.

Otroci raziskujejo; vir foto: KP

S tem razlogom v Kozjanskem parku vsako leto organizirajo tri naravoslovne tabore, ki jih kombinirajo z dnevnimi delavnicami, na katere sprejmejo največ 24 udeležencev. Ob zaključku pridobijo naziv mladi varuh narave.

Naravoslovni tabori se začnejo v nedeljo zvečer in se zaključijo v petek popoldne s predstavitvijo za starše. Namenjeni so otrokom, ki so povsem samostojni, na dnevne delavnice pa prihajajo otroci vsak dan zjutraj in pozno popoldne odidejo. Na tabore pridejo otroci iz zavarovanega območja, kakor tudi iz vse Slovenije, dnevne delavnice pa so primerne za otroke iz bližnje okolice.

Doslej so med počitnicami izvedli dva naravoslovna tabora, naziv mladi varuh narave pa je pridobilo 35 otrok. Zadnji tabor bo izveden v avgustu, in sicer v času od 18. do 23. avgusta.

In kaj vse počnejo?

Bodoči mladi varuhi narave ves teden spoznavajo pestro naravo Kozjanskega parka. Nadvse zanimivo je opazovanje ptiča čebelarja, ki gnezdi v vročem peskokopu na Bizeljskem. Opazovanje poteka iz urejene opazovalnice z daljnogledi in spektivi. Zelo zanimive so dvoživke, njihovo raziskovanje poteka v mlakah. Hribski urh s svojimi srčastimi očmi in rumenim trebuščkom očara mlade naravoslovce. Na vzrejni postaji v Podsredi pa dodobra spoznajo velikega pupka. Pisani travnik na Vetrniku vzbudi vsa čutila – vonjave različnih zelišč in cvetlic polnijo hribovski zrak, hkrati pa privabljajo številne vrste metuljev, katere smo opazovali s pomočjo metuljnice. V čistih kozjanskih potokih še živijo potočni raki. Kakšno veselje je bilo, ko so pod kamnom odkrili prvega, potem pa še naslednjega in še naslednjega… . V starem opuščenem rudniškem rovu so iskali in opazovali prav posebne minerale in se kar nismo mogli načuditi kakšna umetnica je narava. Tu so občutili najtemnejšo temo, ki je skoraj več ni.

Kot je zapisala Barbara Ploštajner iz Kozjanskega parka, so prižgali tudi kopo in spoznali tradicionalno obrt  – oglarstvo: “Posebno doživetje je bila večerja na prostem ob oglarski kopi, ki jo je vsake toliko popestril prelet rogača – največjega evropskega hrošča. Odpravili smo se na pot v neznano, kjer nas je po vseh opravljenih nalogah in opazovanjih na cilju čakalo presenečenje.”

Bogata narava, pestra krajina in zanimiva kulturna dediščina Kozjanskega parka ponujajo številne možnosti in priložnosti za učenje, raziskovanje in zabavo mladih varuhov narave.