Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Oranžno opozorilo pred nevihtami tudi za naše kraje


Agencija Republike Slovenije za okolje je za danes, predvsem od poldneva do večera napovedala možnost posameznih močnih neviht s točo, nalivi in močnimi vetrovnimi sunki. Za celotno območje države so izdali oranžno opozorilo.

Rumeno hidrološko opozorilo

Danes čez dan, zvečer in v prvem delu noči bodo ob plohah in nevihtah prehodno hitro naraščali posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke v več delih Slovenije. Možna bodo razlivanja vodotokov in zastajanje padavinske vode. Pretoki rek bodo zvečer in v noči na torek veliki, zlasti v severni in vzhodni Sloveniji. V naslednjih dneh bodo reke večinoma upadale.

Podrobnejšo napoved razvoja vremena so pripravili tudi na portalu Neurje.si:

Vremensko opozorilo 2. stopnje za 1. 7. 2024; vir foto: Neurje.si

V ponedeljek bo naše kraje prešla vremenska fronta, ki bo poskrbela za nestabilnost z nevihtami, ki bodo močnejše narave. Zaradi velikih razlik med dvema zračnima masama lahko pričakujemo zelo labilno ozračje.

Pojavljale se bodo predfrontalne nevihte, ki bodo lahko prerasle v krajevna neurja. Najbolj burno dogajanje pričakujemo v popoldnevu, ko se bodo nevihte pojavljale praktično povsod po državi. Zaradi močne heličnosti lahko pričakujemo razvoj izoliranih superceličnih neviht (vzgornik nevihte se vrtinči zaradi striženja vetrov, kar rezultira v možnost debele toče), ki bodo krajevno lahko postregle z debelo točo in silovitim vetrom.

Ob nevihtah bodo prisotni kratkotrajni nalivi (močni). V pasu obarvanem z rdečo barvo pričakujemo najbolj pestro dogajanje, saj trenutno tam veljajo najmočnejši pogoji za razvoj krajevnih neurij. Zaradi močno labilnega ozračja bodo neurja možna povsod, zato je praktično celoten pas od Italije, Slovenije, Hrvaške in Madžarske obarvan v 2. stopnjo nevarnosti.