Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

OKP Rogaška Slatina opozarja na pravilno odlaganje organskih odpadkov in varnost zaposlenih pred psi


Ker mnogo ljudi še vedno ne upošteva pravil pri odlaganju biološko razgradljivih odpadkov, OKP Rogaška Slatina ponovno opozarja na upoštevanje pravil.

Že več kot desetletje uredba prepoveduje mešanje biološko razgradljivih odpadkov z mešanimi komunalnimi odpadki ali drugimi ločeno zbranimi frakcijami. Z uvedbo ločenega zbiranja biološko razgradljivih odpadkov, je te prepovedano odlagati v zelen zabojnik.

Stanovalci v individualnih objektih so dolžni biološko razgradljive odpadke kompostirati v lastnem vrtnem kompostniku. Če to ni možno, je vključitev v sistem ločenega zbiranja in odvoza biološko razgradljivih odpadkov obvezna.

Koraki kompostiranja:

  1. Na dno izbranega prostora naložimo do 15 centimetrov plast grobega materiala, kot so razrezan les, listje, slama. S tem se doseže prezračevanje komposta in prepreči, da bi se kup od spodaj močil.
  2. Na to površino nato odlagamo mešanico organskih odpadkov in tvorimo obliko kupa, ki ga moramo zavarovati pred dežjem.
  3. V kompostnem kupu se bo začel odvijati proces trohnenja.

Kompostnik za kompostiranje lahko kupite v specializiranih trgovinah.

Kompost; foto: Pixabay

Za uporabnike rjavega zabojnika veljajo naslednja navodila. Biološko razgradljive odpadke lahko v rjavi zabojnik damo v razsutem stanju, v papirnatih vrečkah ali v biološko razgradljivih vrečkah iz škroba. Biološko razgradljive odpadke je prepovedano oddajati v navadnih plastičnih vrečkah. V zabojnik za biološko razgradljive odpadke ni dovoljeno dajati olja in maščob, kosti, cigaretnih ogorkov, živalskih iztrebkov, plenic in vložkov, kakršnekoli embalaže, kamenja, plastičnih vrečk, kovin in ostalih biološko nerazgradljivih odpadkov.

Na OKP Rogaška Slatina opozarjajo, da ima izvajalec javne službe pravico do izvajanja sortirne analize na terenu, kar pomeni fizičen pregled vsebine zabojnika oziroma vreče. Kršitelji bodo sankcionirani skladno z veljavno zakonodajo.

Več informacij o biorazgradljivih odpadkih in druga obvestila javnega podjetja OKP Rogaška Slatina preverite tukaj.
Opozorilo za lastnike psov

OKP Rogaška Slatina opozarja še, da imajo pri pobiranju odpadkov in zamenjavi ter popisu vodomerov zaposleni večkrat probleme s psi uporabnikov komunalnih storitev. Ti se namreč marsikdaj nekontrolirano gibljejo na dovoznih poteh ali dvoriščih, včasih se tudi zaletavajo v zaposlene, parkrat pa je prišlo tudi že do ugrizov.

Za večjo varnost in nemoteno izvajanje dela pri opravljanju komunalnih storitev zato vse lastnike psov prosijo, da primerno poskrbijo zanje. Ob tem dodajajo, da so na podlagi Zakona o zaščiti živali lastniki dolžni poskrbeti za obvladovanje psov, da niso nevarni okolici. Globa za opustitev fizičnega varstva nevarnega psa znaša po zgoraj navedenem zakonu za fizično osebo od 800 € do 1.200 €. Prav tako obligacijski zakon določa, da je za škodo, ki jo povzroči žival, odgovoren imetnik živali.