Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

OKP Rogaška ponuja šest nasvetov za varčevanje s pitno vodo


Pitno vodo v Sloveniji jemljemo samoumevno, a dostopa do nje izpod pipe lastnega doma nimajo v dobršnem delu sveta.

Tudi zato, predvsem pa da prihranimo pri tem ne več tako samoumevnem viru, so na OKP Rogaška Slatina pripravili nasvete za varčevanje z vodo.

Šest, ki so jih do sedaj objavili na svojem Facebook profilu, objavljamo spodaj.

1. Pravilno zalivanje vrta

V OKP Rogaška slatina vam svetujejo, da zalivate svoj vrt zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko je izhlapevanje najmanjše. Priporočajo t.i. 𝗸𝗮𝗽𝗹𝗷𝗶𝗰̌𝗻𝗼 𝗻𝗮𝗺𝗮𝗸𝗮𝗻𝗷𝗲, da voda neposredno doseže korenine rastlin, kar poveča učinkovitost zalivanja.

“Poskrbimo za manj porabljene vode in več zelenja!” so zapisali v svoji objavi.

2. Uporaba deževnice

Naslednji nasvet OKP je, da zbirate deževnico v lastnih zbiralnikih in jo uporabite za zalivanje vrta, pranje avtomobila ali čiščenje zunanjih površin. To je enostaven način za zmanjšanje porabe pitne vode in ohranjanje naravnih virov.
“Vsaka kaplja šteje,” dodajajo.

FB profil OKP Rogaška Slatina
3. Namestitev varčevalnih nastavkov na pipe

Z varčevalnimi nastavki na pipah lahko zmanjšate porabo vode brez izgube funkcionalnosti, nadaljujejo na FB strani OKP. Ti nastavki omejijo pretok vode, hkrati pa ohranjajo zadostno moč pršenja
“Idealen način za zmanjšanje t.i. vodnega odtisa,” navajajo.

Varčevalni nastavek za pipe (vir FB profil OKP Rogaška Slatina)
4. Ustrezna uporaba pralnega in pomivalnega stroja

Naslednji iz zakladnice nasvetov OKP pravi takole: “Uporabljajte pralni in pomivalni stroj šele, ko sta polna. Izberite ekonomične ali okolju prijazne programe, ki porabijo manj vode in energije. To zmanjša tako porabo vode kot električne energije.”

5. Izbira ustrezne vegetacije na vrtu

Izberite rastline, ki so prilagojene lokalnim klimatskim razmeram in potrebujejo manj vode, svetujejo na OKP. Kot dodajajo, lahko avtohtone in na sušo odporne rastline, kot so sivka, žajbelj in druge, preživijo z minimalnim zalivanjem. Tako ohranite zdrav vrt brez (pretiranega) zapravljanja dragocene vode.

6. Pametno pranje avtomobila

In še zadnji od do sedaj objavljenih nasvetov: “Pri pranju avtomobila uporabljajte vedro in gobo namesto tekoče vode iz cevi, kar navadno povzroči (pre)veliko porabo vode. Če imate možnost, uporabite deževnico.”