Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ob 270. obletnici posvetive cerkve izdali knjigo Baročna Sladka Gora


Na Sladki Gori se je na Šmarjetno nedeljo odvilo pestro dogajanje. Ob 270. obletnici posvetitve cerkve je prenovljen cerkveni zid blagoslovil celjski škof.

Ob tej posebni priložnosti so izdali knjigo z naslovom Baročna Sladka Gora, ki do potankosti opiše sladkogorsko cerkev, njeno notranjost in obdobje, v katerem je bila zgrajena. O knjigi smo se pogovarjali z njeno avtorico, umetnostno zgodovinarko Marjo Lorenčak Kiker.

Kot nam je povedala, je bil povod za nastanek doslej najobširnejšega zapisa o cerkvi prav 270. obletnica posvetitve. Ker je Lorenčakova že pisala o Sladki Gori, se je z dekanom Damjanom Ratajcem dogovorila, da bo napisala knjigo, ki bo res zajela vse, vso zgodovino in celotno umetnostno in teološko razlago cerkve.

Namen knjige je ta, da lahko vsak domačin in vsak romar, ki pride, prebere vse o cerkvi na enem mestu,” nam je zaupala.

Predstavitev knjige je požela veliko zanimanja; foto: Sonja Kamplet Rotar
Knjiga je na prodaj v cerkvi na Sladki Gori. Cena je 15 evrov.
V knjigi opisana zunanjost in notranjost cerkve

V knjigi je avtorica zajela zgodovinsko obdobje v času nastajanja cerkve, opisala njeno gradnjo in omenila ključne posameznike, ki so sodelovali pri gradnji. Ta se je odvijala v času baroka, zato je poizkusila z manj zapletenimi izrazi razložiti, kaj je to barok in zakaj se je razvil. Prav tako se je na kratko dotaknila sosednjega Lemberga, ki je bil in je še danes tesno povezan s Sladko Goro.

Knjiga Baročna Sladka Gora

Sledi opis zunanjosti in nato še notranjosti cerkve, kjer so do podrobnosti opisane vse freske in vsak kip, spovednice, oltarji, orgle in cerkvene klopi. Svojo strast do bogate sladkogorske baročne preteklosti je avtorica opisala tako: “Pomembno je, da vsak, ki vstopi v cerkev, prepozna koliko umetnostnega bogastva je notri. Ker ko človek prepozna freske, se potem lažje približa tistemu svetniku, v našem primeru Mariji. In tudi bolj se približa bogu.

Za konec je vse bralce povabila k nakupu knjige. S tem bodo seveda pripomogli k poplačilu prenovljene škarpe, ne glede na to pa meni, da je knjiga primerna za vse: “Želela bi, da bi knjiga prišla v vsako hišo. Knjiga je prav tako primerna za darilo. Z nakupom se bo hitro poplačal in moj trud, in trud tistih, ki so obnovili škarpo in vse to organizirali. Mislim, da bo za izdajo knjige največ pomenilo to, da jo ljudje res kupijo in preberejo.

Na Kozjansko.info smo poročali tudi o letošnji Šmarjetni nedelji na Sladki Gori, ko je celjski škof blagoslovil prenovljen cerkveni zid. Več o tem preberite tukaj:

Šmarjetna nedelja na Sladki Gori: Celjski škof ob 270. obletnici posvetitve cerkve blagoslovil obnovljeno cerkveno obzidje (foto, video)