Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Likof na taberhi v Rogatcu: Pestro dogajanje obiskovalce od blizu in daleč popeljalo v preteklost (foto, video)


V Muzeju na prostem Rogatec se je na sončno nedeljo odvil 26. Likof na taberhi, ki je območje muzeja popeljal več desetletij v preteklost.

Tekom dogodka so za obiskovalce pripravili mnogo raznolikih aktivnosti. Prikazali so podkovanje konja, mletje žita na žrmlje, košnje trave, izdelavo grabelj in metel ter rožic iz krep papirja. Ob tem so razni ponudniki od blizu in daleč na stojnicah predstavili svoje izdelke, vsi lačni in žejni pa so lahko uživali v pestri gostinski ponudbi. Uprizorili so tudi razna ročna dela, kot so predenje, tkanje in vezenje.

Obiskovalci, ki so prihajali tudi iz drugih delov Slovenije, so dodobra zapolnilni območje muzeja. Kot so poudarili organizatorji, je pomemben del dogodka tudi sproščeno, veselo in spontano druženje, kot je bilo to značilno v starih časih.

Košnja in spravljanje trave
Šestnajst gospodinj pripravilo sirove zavihanke

V sklopu dogajanja se je odvilo tudi tekmovanje v pripravi sirove zavihanke. Da bi bilo tekmovanje kar se da pravično, so gospodinjam organizatorji zagotovili sestavine, iz katerih so pripravile zavihanko. Te je ocenila štiričlanska komisija, ki so jo sestavljali Sara Ketiš Glažar iz Kmetijsko gospodarskega zavoda Ptuj, Natalija Valant Žerak iz Šolskega centra Šentjur ter Jakob Polajžer in Francka Javeršek.

Tekmovanja se je udeležilo šestnajst gospodinj iz občin Rogatec, Rogaška Slatina in Šmarje pri Jelšah, komisija pa je kot najboljšo ocenila jed, ki jo je pripravila Marija Kušar iz Kristan Vrha.

Marija Kušar
Če štejemo vse nastopajoče, organizacijsko zasedbo, rokodelce, prodajalce na stojnicah in gospodinje, ki so pripravile sirove zavihanke, je v izvedbi dogodka sodelovalo okoli 125 ljudi. Organizatorji so nam povedali, da marsikdo prav s ponosom prikazuje svoje znanje.
Mlajši se kaj novega naučijo, starejši pa doživljajo nostalgijo”

Tekom dogodka smo se pogovarjali z Nives Brezovnik iz Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec. Pojasnila nam je, da dogodek že vrsto let pripravljajo, ker je pomembno, da ohranjamo spomin na našo preteklost.

Nives Brezovnik

Ob tem je dodala naslednje: “Danes nas namreč svet kar hitro in turbolentno pelje naprej. Zelo je pomembno, da se ustavimo in da zaznamo, kje so naše korenine, kaj so počeli naši predniki in kakšen odnos so imeli do materialnih dobrin. Danes vse iščemo v trgovini in nam je to rešitev, včasih pa so za dobrine morali v naravo, so bili samooskrbni in soodvisni od narave.

Vtise o odzivu na dogodek je opisala tako: “Lepo je, mislim da ljudje radi pridejo. Mlajši se kaj novega naučijo, starejši pa doživljajo nostalgijo na tiste čase, ko so njihove babice in dedki, ali pa tudi sami kaj takega počeli.

Oglejte si video in fotografije z dogodka:

 

In še fotografije: