Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Koliko betona je “požrl” razgledni stolp Kristal v Rogaški Slatini


Navkljub kontroverznosti, ki jo je zbujal načrtovani 106 metrski stolp Kristal v Rogaški Slatini, je danes, ko stoji, velika atrakcija, ki privablja večje število obiskovalcev od pričakovanj lokalne oblasti. Ti so nad stolpom in razgledom z njega praviloma navdušeni in fotografije z razgledne ploščadi ali s kavarne na platoju pod njo ponosno objavljajo na svojih Facebook in Instagram profilih.

O stolpu smo na Kozjansko.info pisali že marsikaj, tudi objavili bogato fotogalerijo. Tokrat pa povzemamo zanimiv zapis Združenja za beton Slovenije, v katerem predstavljajo svoj “betonski” prispevek h gradnji najvišjega objekta v Sloveniji.

Vir foto: www.zabeton.si

Kot navajajo v Združenju za beton Slovenije, je bilo v stolp vgrajenih 2.600 m3 betona, od tega 635 m3 v temelj in 1.415 m3 v sam steber. Skupno je bilo v stolp vgrajeno skoraj 400 ton armature. Steklena fasada vrha stolpa obsega nekaj več kot 500 m2 steklenih površin. Z razglednim dvigalom pridete na vrh v 34 sekundah, do vrhnje odprte terase pa vodi tudi 594 stopnic. Te so bile proizvedene v tovarni kot montažni armiranobetonski elementi, pripeljane na gradbišče in vgrajene v steber stolpa. Skupno je bilo vgrajenih 54 prefabriciranih stopniščnih ram z 11 stopnicami.

2.600 m3 betona se denimo uporabi za stanovanjsko stolpnico z 10-15 nadstropji, štirinadstropno pisarniško stavbo s podzemno garažo, večje javne stavbe, kot so športne dvorane ali manjši stadioni ali podzemne parkirne garaže v mestih.

400 ton armature se vgrajuje v velike športne stadione ali arene, ki morajo podpirati ogromne obremenitve zaradi množice obiskovalcev, v jedrske elektrarne ali večje hidroelektrarne, podzemne železniške postaje ali tunele, ki zahtevajo močno podporo zaradi zemeljskih pritiskov, v večje stanovanjske bloke ali poslovne stavbe s številnimi nadstropji (npr. stolpnice z več kot 15 nadstropji).

Prednosti betonske konstrukcije stolpa Kristal so stroškovna učinkovitost, varnost pred požarom, večja togost in masa, kar zagotavlja stabilnost, manjše nihanje in uporabnost tudi v večjem vetru.

Stolp sta zasnovala inženirski biro Ponting in Korpnik produkcija, izvajalec del je bilo podjetje VG5, investitor občina Rogaška Slatina. Vse betone, tako klasične kot samozgoščevalne, je dobavilo podjetje GIC Gradnje iz njihove betonarne Poljčane. Izdelavo in vpeljavo SCC betona v gradnjo je izvedel PRO-S, svetovanje pri gradnji, Rok Ercegovič s.p. Irma je SCC beton vpeljala na betonarni in pomagala na začetku pri notranji kontroli, ter dopolnila projekt betona.
Cement z manjšim ogljičnim odtisom

Pri izgradnji vrha stolpa so uporabili cement CEM II/C-M (S-LL) 42,5 N iz lokalne, slovenske cementarne Alpacem Cement. Gre za enega najnovejših razvojnih uspehov podjetja Alpacem na poti manjših vplivov na okolje in razogljičenja, saj je ogljični odtis novega cementa kar 36 % nižji od povprečja evropske konkurence, hkrati pa ima visoko kakovostni cement tudi dobre mehanske lastnosti. Tudi preostali cementi Alpacem, uporabljeni pri gradnji stolpa (CEM II/AM in CEM II/B), imajo nižji povprečni ogljični odtis od povprečja v Evropski Uniji (ta znaša v povprečju 18 %).

Poglejte še:

Vzpon na stolp Kristal v Rogaški: tako je urejen in takšen je razgled (foto)