Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kje boste ceneje jedli lignje ali dunajca s pomfrijem: na Kozjanskem ali v Istri in Dalmaciji?


Zakorakali smo globoko v poletje, ko se, zaenkrat še vedno, dogaja eksodus Slovencev na hrvaško obalo. “Zaenkrat” zato, ker cene počitniških prenočišč, predvsem pa gostinske storitve pri naših južnih sosedih iz leta v leto skokovito naraščajo. Hrvaško obalo vse bolj odkrivajo tuji gostje z debelimi denarnicami in občutek je, da se turistične cene na Hrvaškem vse bolj prilagajajo njihovi plačilni zmožnosti. 

In če smo Slovenci na hrvaškem še pred leti, tudi tik ob morju, jedli precej ceneje kot v Sloveniji, zadnja leta ni več tako. Naredili smo hitro primerjavo med cenami izbranih restavracij na Kozjansko-Obsoteljskem in bližnjem Celju, pa v slovenski in hrvaški Istri ter na na zanimivem, a ne ravno top popularnem dalmatinskem otoku.

Da se Slovenija zadnja leta ne razvija več tako hitro kot nekatere druge nekdanje komunistične države, je že bolj ali manj znano dejstvo. S tem slabi tudi kupna moč v primerjavi z vse več drugimi turisti, ki konkurirajo za počitniške nastanitve in mesta v barih in restavracijah na hrvaški obali. Tamkajšnji turistični ponudniki pa cene seveda prilagajajo povpraševanju in debelini denarnic potencialnih strank. To ta čas v praksi pomeni  od 10 pa vse do 30+ odstotkov višje cene kot v primerljivih slovenskih gostilnah.

Piščančji dunajski z jajčko, inčuni in kaprami v Starem piskru v Celju stane 13 €, steklenička Coca Cole stane 3 €, točeno veliko Laško pa 2,70 €.

Gostilna Amerika v Celju ponuja svinjski Dunajski zrezek s pomfrijem 9,90 €, telečjega pa za 4 evre več, torej za 13,90 €. Lignji na žaru brez priloge s tržaško omako stanejo 13,50 €.

Ambient gostilne Amerika v Celju

V Gostilni Osmica v Šentjurju boste za ocvrte lignje odšteli 12,50 €, za svinjskega dunajskega s pomfrijem pa 9,90 €. Točeno veliko Laško je 3 €, Coca Cola pa 2,90 €.

Istra in Dalmacija

V gostilni s tradicijo Volat ob pomolu prijetnega pristaniškega kraja Stomorska na dalmatinskem otoku Šolta boste za ocvrte lignje s pomfrijem odšteli 18 €, za jadranske lignje na žaru z blitvo 32 €, za dunajca (telečji) s pomfrijem 20 €, za stekleničko Coca Cole 3,5 € in za točeno veliko Ožujsko pivo okroglih 5 €. Enake ali podobne cene so v večini okoliških restavracij.

Gostišče Volat Šolta (zajem slike: https://www.volatsolta.hr)

Cene velikega piva se v dalmatinskih restavracijah gibljejo od 3,5 € do 6 €.

V restavraciji Pjero v neposredni bližini arene v Pulju ocvrti lignji v dnevni ponudbi stanejo 13 €, prav toliko lignji na žaru z blitvo in krompirjem, svinjski vrat na žaru stane 7 €.

In slovenska obala? V gostilni Pirat v Piranu ocvrte lignje dobite za 14 €, piščančji dunajski s pomfrijem je v otroški porciji za 8 €. V restavraciji Porta Marciana so ocvrti lignji s prilogo 12,90 €, steklenička Coca Cole 2,90 € in veliko Laško pivo 3,40 €.