Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Grajski kašči v Podčetrtku se ob koncu obnove že obeta prvo dogajanje


Obnovitvena dela na gradu Podčetrtek so v polnem teku, ob tem pa se obnavlja tudi grajska kašča, ki jo je občina dobila ob nakupu gradu. Kmalu se bo tam odvil prvi dogodek za obiskovalce.

Občina Podčetrtek je ob nakupu gradu dobila v last še grajsko kaščo, ki se nahaja ob začetku ceste, ki vodi do gradu. Kašči, ki se je nekaj let nazaj skoraj v celoti podrla, je gradbeni inšpektorat že podelil sklep za rušenje do tal. Kot nam je povedal župan Občine Podčetrtek Peter Misja, so ugotovili, da imajo kletni prostori izjemno lepe oboke in da ni nujno potrebno, da kaščo popolnoma porušijo.

Zato so z odločitvijo, da kletne oboke ohranijo, pričeli z obnovo. V nadaljevanju so v lanskem letu, da bi preprečili puščanje vode, na objektu naredili betonsko armirano ploščo in sanirali del zidu. V obnovo je občina že vložila 120.000 evrov.

Notranjost grajske kašče; foto: Peter Misja
Z obnovitvenimi deli zaključujejo tudi na gradu Podčetrtek. Kot nam je povedal Misja, si otvoritev obetajo konec avgusta. Končana je grajska terasa, prav tako pa je že pripravljena digitalizacija in vsa potrebna umetna inteligenca, ki jo bodo za bolj pestro doživetje postavili v prostore gradu.
Grajski kašči se že obeta prvo dogajanje
Obnova kašče; foto: Peter Misja

Kot nam je pojasnil župan, si na enem delu sedaj želijo urediti parkirni prostor, na drugem delu pa še razmišljajo o načrtih, s katerimi bi kaščo obogatili in ji dali nov namen. Do takrat bodo prostore uporabljali kot skladišče, občasno pa se bo tam odvil tudi kakšen dogodek.

Kašča si prvo dogajanje obeta že v petek, 26. julija, ko se bo tam odvil festival žganja in piva Kotlar. Tekom festivala, ki bo potekal od 15. do 21. ure, bodo prisotni lahko uživali v degustacijah različnih vrst žganja in piva, spoznali proces njihove izdelave in načine degustacije ter srečali proizvajalce in izvedeli več o njihovih izdelkih. Več o dogodku preverite tukaj:

Kotlar: Festival žganja in piva