Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Državne kmečke igre 2024: Šentjurčani ponovno zmagovalci (foto)


V Hotunju pri Ponikvi so se v soboto odvile državne kmečke igre, ki so jih kot lanski zmagovalci gostili člani Društva podeželske mladine Šentjur.

Utrinek s povorke; foto: Ana Mlakar in Lara Gerbec

Na dogodku je skupno sodelovalo 25 ekip, od tega se jih je 20 potegovalo za naziv državnih prvakov.

Dogodka sta se udeležili tudi dve ekipi iz tujine, zunaj konkurence pa so se v spretnostih igrah pomerili tudi ekipa otrok in veterani DPM Šentjur.

S tekmovanja v košnji; foto: Ana Mlakar in Lara Gerbec

Tradicionalno se mladi podeželani pomerijo v košnji in grabljenju, ostale igre pa vsakič z dobršno mero domišljije pripravijo gostitelji.

Tokratne igre so poimenovali: Pobiranje sosedovega krompirja in Rabutanje jabolk, kot igro presenečanja pa so pripravili: Ne zbudi petelina.

To so fantje in dekleta, ki še znajo poprijeti za kmečka orodja …
Naj grabljice; foto: Ana Mlakar in Lara Gerbec

Glavni namen dogodka je spoznavanje, druženje in zabava ob ohranjanju tradicionalnih kmečkih opravil. Ravno za to sta stalnica državnih iger, ki so bile izvedene 38., košnja in grabljenje.

Naj kosci; foto: Ana Mlakar in Lara Gerbec

Najboljši kosec je postal Luka Rošer iz DPM Celje, Dobrna, Štore, Vojnik; drugo mesto je tako kot lani zasedel David Podkrajšek iz DPM Šentjur, tretji pa je bil Uroš Ramšak iz DPM Slovenske Konjice.

Najboljša grabljica je postala Lea Kokalj iz DPM Škofja Loka, drugouvrščena je bila Maša Kramer iz DPM Šentjur, na tretje mestu pa je končala Marija Pogladič izDPM Slovenske Konjice.

Naj grabljice; foto: Ana Mlakar in Lara Gerbec

Med nameni tovrstnega druženja je tudi priložnost za poudarjanje pomembnosti slovenskega podeželja, kmetijstva in povezovanja mladih in manj mladih, ki čutijo pripadnost do slovenskega podeželja.

Pred samim začetkom iger je vseh 25 ekip opravilo povorko, v kateri so sodelovali tudi šmarski konjeniki in Godba Šmarje pri Jelšah.

Ob že omenjenih tradicionalnih igrah so skupaj z zabavnimi igrami največ uspeha znova imeli člani DPM Šentjur, ki so tako ponovili lanskih uspeh. Zmagovalno ekipo so sestavljali: predsednica društva Nataša Golež, Tilen Hvala, Maša Kramer, David Podkrajšek, Rajko Vivod in Simon Zdolšek.

Skakanje v žakljih; foto: Ana Mlakar in Lara Gerbec

Drugo mesto so zasedli člani DPM Slovenske Konjice, sicer predlanski zmagovalci, tretje mesto pa so si drugič zapored priborili člani DPM Maribor.

Spraševali so se, kdo bo obdeloval državna zemljišča

Letošnje državne kmečke igre so imele tudi strokovno noto, saj je dan pred igrami potekala okrogla miza z naslovom: “Kdo bo v prihodnje kmetoval na državnih kmetijskih zemljiščih?”.

Utrinek s plesišča; foto: Ana Mlakar in Lara Gerbec

Na njej so sodelovali: Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Stanko Oblak iz Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, Andraž Podpečan iz Zveze slovenske podeželske mladine, mlada kmeta Primož Pevec in Marko Smole ter doc. dr. Matjaž Glavan iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki je tudi nekdanji predsednik ZSPM. Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so sodelovanje odpovedali.

Dogajanje ob igrah so popestrile demonstracije kmetijske mehanizacije in večerna zabava.