Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Za petek popoldan in zvečer izdano oranžno opozorilo pred nevihtami


Agencija Republike Slovenije za okolje je za danes popoldne in zvečer napovedala, da bodo predvsem na severovzhodu države možne močnejše nevihte.

Izdali so oranžno opozorilo pred nevihtami.

Lokalno so v teh primerih možni močnejši nalivi s točo, močnejši piš vetra in udari strel. Toča lahko poškoduje posevke. Ob hudourniških vodotokih so možne poplave. Udari strel lahko zanetijo požare.

Priporočila:

Počakajte na varnem mestu v zgradbi, na prostem poiščite zavetje v zgradbah ali v vozilu. Med nevihto se ne zadržujte pod drevesi ali daljnovodi, udar strele je smrtno nevaren! Ne zadržujte se v bližini hudourniških vodotokov. Ne parkirajte pod drevesi.

Podrobnejša napoved razvoja vremena na Neurje.si:

Današnje najvišje dnevne temperature se bodo gibale med 27 in 29 stopinj Celzija, kar bo prispevalo k dodatni nestabilnosti zaradi višje konvektivne energije (vlaga in temperatura), ki bo znašala med 800 in 1600 J/kg. V nižjih plasteh ozračja bo pihal spremenljivi vzhodni in severovzhodni veter, ki bo z višino spreminjal smer (vijačenje). V višjih plasteh bo pihal okrepljen veter zahodnih smeri. Zaradi ugodnih vetrovnih razmer lahko pričakujemo nastanek močnih (tudi superceličnih) neviht, ki se bodo sprva v popoldanskem času pojavljale v Avstriji in nato tudi v Sloveniji. V poznem popoldnevu oz. večeru bodo te nevihte dosegle tudi severni in severovzhodni del Slovenije ter se pomikale v smeri proti jugovzhodu (oranžna barva). Ob takih pogojih lahko nastane kako krajevno neurje z debelo točo, nevihte pa lahko ob močnem nalivu prav tako spremlja nevihtni piš oz. veter.