Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogaški Slatini spet potreben reševalni helikopter


Nad našimi kraji vse pogosteje videvamo helikopterje Slovenske vojske, pa tudi Policije, ki pridejo na prizorišče prometnih, delovnih ali drugih nesreč in ponesrečence vozijo v UKC Maribor ali Splošno bolnišnico Celje.

Včeraj sredi dneva je tako v Tuncovcu pristal Eurocopter AS532 Cougar Slovenske vojske, ki so ga poklicali iz nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah. Policisti PGD Steklarna Rogaška so zavarovali mesto pristanka helikopterja. Skupaj z reševalno ekipo NMP so obolelo osebo prenesli iz reševalnega vozila v helikopter, ki jo je odpeljal v bolnišnico.

Vožnja s helikopterjem od Tuncovca do UKC Maribor traja 8 minut, do SB Celje 5 minut, do UKC Ljubljana pa 17 minut. Potovalna hitost Cougarja je 239 km/h.

Helikopterska nujna medicinska pomoč, ki ima svojo bazo na letališču v Mariboru, deluje vsak dan v svetlem delu dneva. Ekipa sestoji iz letalskega dela posadke (Slovenska vojska) ter medicinskega dela ekipe (zdravnik in diplomirani zdravstvenik).
Helikopter Cougar v Tuncovcu (vir foto: PGD Steklarna Rogaška)
Golob: kupili bomo 2 reševalna helikopterja in ga dali v upravljanje policiji. Strokovnjak: neustrezna rešitev

Ena izmed obljub predsednika vlade Roberta Goloba tik pred volitvami v Evropski parlament je bila tudi nakup dveh namenskih reševalnih helikopterjev za nujno medicinsko pomoč, ki bi jih dal v upravljanje policiji.

Golob je dejal, da so na seji vlade sprejeli sklep, kako bodo organizirali službo hitre medicinske pomoči s helikopterji na način, ki je predpisan tudi na evropski ravni. V ta namen naj bi iz proračunske rezerve v treh letih zagotovili do 50 milijonov evrov. En popolnoma opremljen reševalni helikopter sicer stane okoli 10 milijonov evrov.

To nalogo trenutno opravlja Slovenska vojska, ki pa nima namenskih in ustreznih helikopterjev za tovrstno reševanje. “Zdaj pa bo Slovenija kupila namenske helikopterje za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, z njo pa bo upravljala policija in vzpostavila dve bazi,” je dejal Golob.

Poznavalci področja pa opozarjajo, da rešitev s policijskim upravljanjem helikopterja za nujno medicinsko pomoč ni v skladu z evropskimi praksami, temveč je le-ta v Evropi večinoma urejena pogodbeno preko zasebnih izvajalcev.

Preberite še:

Vodja reševalne postaje ZD Šmarje pri Jelšah: ”Helikopter je en velik doprinos preživetju pacientov”