Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Podčetrtku se je splačalo vrtati


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 40 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Skrbi okoli zasedenosti hotela v zdravilišču Atomske toplice v Podčetrtku ni majo. Vse zmogljivosti so namreč do konca letošnjega leta oddane. Da pa ima zvon vselej dve plati, potrjuje skrb zaradi neekonomičnosti poslovanja. Zasedene hotelske zmogljivosti namreč ne prinašajo s seboj tudi dohodka. Cenovna ne sorazmerja tarejo tudi to TTG-jevo temeljno organizacijo. Cene hotelskih uslug namreč hudo capljajo za stroški. Svoje je pridala še letošnja hladna pomlad. Lani, na pri mer, je bil v tem času v starem delu zdravilišča pravi kopališki vrvež, letos pa je bil obisk teh objektov na prostem do sedaj sila skromen. To pa pomeni precej šen izpad dohodka in napoveduje celo negativno poslovno bilanco ob polletju.

V Atomskih toplicah ima jo zadnja leta precej problemov s prostorom za kampiranje. Tudi v tem času je ta prostor v starem delu zdravilišča poln. Zato so se v Podčetrtku že lani odločili za širitev kampa. Sedaj pa so ta dela že pri koncu. Kamp bo ustrezal evropskim normativom. Od sedanjih 80 enot se bo povečal za nadaljnjih 70. Zgradili bodo tudi nove sanitarije in telefonsko govorilnico. Novi del kampa bo do končno urejen do letošnje jeseni.

Končano je iskanje novega vira termalne vode. Delavci geološkega zavoda iz Ljubljane so opravili svojo nalogo, rezultati vrtanja v globi no pa so pokazali, da je iz nove vrtine pričakovati vodo, ki bo imela 44 stopinj Celzija, pritekla pa bo, ne da bi jo bilo treba črpati. Tople zdravilne vode torej v Podčetrtku ne bo še kmalu zmanjkalo, nič manj pomemben pa ni energetski prihranek, ki se s to pridobitvijo obeta. S toplo vodo iz nove vrtine bo namreč mogoče ogrevati hotelske objekte zdravilišča, predvideni prihranek energije pa bo kar 10 milijonov dinarjev letno. S tem bi bila ta naložba povrnjena v treh letih. Ekonomski vidik poceni energije bo prišel še do večje veljave, ko bodo zgrajeni dodatni objekti k hotelu, za kar so že izdelani idejni projekti.

Še ena novost oziroma pridobitev zdravilišča Atomske toplice v Podčetrtku je na vidiku. Gradnja gostišča v Kozjem, ki jo je lani prevzela ta temeljna organizacija, je v polnem zamahu. Objekt je pod streho in v teku so notranja dela. Otvoritev gostišča, v katerem bo tudi dvostezno avtomatsko kegljišče, bo 22. julija. Vsa gradbena dela so bila do sedaj po načrtu in strokovno opravljena, zato velja ob tej priložnosti pohvaliti izvajalca gradbenih del, temeljno organizacijo celjskega Ingrada, Gradbeno operativo iz Rogaške Slatine. Otvoritev gostišča bo za Kozje pomemben dogodek, saj postaja ta kraj pravo delavsko središče, primernega gostinskega objekta pa nima. In ker je Kozje tudi na območju turistično privlačnega Spominskega parka Trebče, je upravičenost izgradnje gostinskega objekta toliko bolj trdna.

Marjela Agrež, Novi tednik, 14. 6. 1984

*cena časopisa: 17 dinarjev