Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slatinski otroci spoznavali, kako so živeli njihovi (pra)dedki in (pra)babice


Današnji otroci so se rodili v svet miru in blaginje; so središče sveta očetov in mamic (včasih še preveč), veliki večini od njih ne manjka ničesar, oziroma imajo vse in celo več kot potrebujejo. 

Zato si težko predstavljajo, kako so živeli njihovi (pra)dedki in (pra)babice, ko so bili njihovih let. Kakšna šola, večinoma so delali na njivi in pomagali staršem sorodnikom, sosedom v vseh mogočih opravilih. Od jutra do noči.

Nekaj tega so lahko, s primerno časovno distanco, okusili učenci II. Osnovne šole Rogaška Slatina. Obiskali so namreč Juneževo domačijo, staro kmečko hišo, ki je spremenjena v muzej na prostem.

In kaj so tam počeli?

Vir foto: FB profl II. VIZ Rogaška Slatina

 

“Žrmlje, luščenje koruze, lesena kolečka, črna kuhinja, krušna peč, stranišče na štrbunk, domači medenjaki, sveži med, slamnata streha, lesene sani… spoznavanje 300 let stare hiše in življenja naših babic, dedkov, prastaršev skozi slikovito pripoved ge. Jurjec. Neprecenljivo,” so zapisali na Facebook profilu II. OŠ Rogaška Slatina.

Očitno jim je bilo všeč, saj so zapisali še: “Zagotovo se še vrnemo na Juneževo domačijo. Hvala za vse. Bilo je preprosto čudovito doživeti ta dan.”

Spomeniško zaščitena Juneževa domačija je etnografski muzej na prostem, ki obsega gospodarsko poslopje, delno zaprt kozolec toplar in čebelnjak ter obnovljeno staro kmečko hišo s črno kuhinjo iz 19. stol. z izvirno avtohtono opremo in inventarjem tedanjega časa.

Za en dan v vsakdanu svojih prednikov so nedvomno uživali. Za en dan.

Vir foto: FB profl II. VIZ Rogaška Slatina