Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rifnik v Zagrebu


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 25 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Prejšnji četrtek je v obnovljenih prostorih Arheološkega muzeja Zagreb doministrica hrvaškega ministrstva za kulturo Branka Šuks odprla razstavo »Rifnik – pot do zvezde«, kakor so jo imenovali v omenjenem muzeju.

V navzočnosti generalnega sekretarja ministrstva za kulturo Slovenije Silvestra Gaberška in direktorice Pokrajinskega muzeja Celje Darje Pirkmajer je o sodelovanju med Arheološkim muzejem Zagreb in Pokrajinskim muzejem Celje govoril direktor muzeja dr. Ante Rendič Miočevič, Silvester Gaberšek pa je dejal, da je to že šesta razstava Pokrajinskega muzeja v zadnjih treh letih v Zagrebu.

Avtorica razstave Darja Pirkmajer je predstavila vsebinsko zasnovo razstave, ki temelji na uvodnem delu, ki mu sledi predstavitev obdobja prazgodovinskega naselja oziroma gradišča, zatem pozna antika in nazadnje še čas krščanstva.

Razstava je izredno lepo postavljena, na ogled bo do meseca oktobra, z njo so v Arheološkem muzeju Zagreb začeli novo obdobje v prenovljenih prostorih, ki so jih tokrat prvič odprli zagrebški kulturni javnosti.

Slovesne trenutke ob odprtju razstave so popestrili tudi Šentjurčani. Številne navzoče goste je pozdravil župan Šentjurja Jurij Malovrh, ki je v svojem nagovoru poudaril dobro dolgoletno sodelovanje kraja z muzejem, razstavo pa je sponzoriral Yurmes.

Drago Medved, IS, Novi tednik, 10. 6. 1999